Кошмарен ден за Европа - крайнодесният популист Герт Вилдерс неочаквано спечели парламентарните избори в Нидерландия.

Антимюсюлманската му и евроскептична група "Партия за свободата" ще разполага с 35 от общо 150 места в парламента, по данни на агенция "Ипсос".

На второ място завършва коалицията на "Зелената левица" и "Партията на труда" на Франс Тимерманс. Тя ще разполага с 26 места.

Трета е Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на бившия премиер Марк Рюте, която бе смятана за фаворит на изборите. Но ще трябва да се задоволи с едва 23 представители в парламента. 

Създадената през август популистка формация на Петер Омтзихт, "Нов обществен договор", получава 20 места.

Предварителните очаквания, че тези четири групи ще се отделят от останалите кандидатки на изборите се оправдаха. Не обаче в този ред, още по-малко с чувствителната доминация на "Партията за свободата".

"Некзит" и джамии

В последните седмици лидерката на НПСД Дилан Йешилгьоз-Зегериус, която бе смятана за най-вероятния бъдещ премиер на Нидерландия, притесни проевропейската част от населението на страната си, като отказа да обещае, че няма да се коалира с партията на Вилдерс.

Сега влизаме в съвсем различна хипотеза. Крайнодесен популист, който иска да свика референдум за "Некзит" (за да изкара страната си от ЕС), както и да забрани джамиите в Нидерландия, е героят на деня. Големият въпрос е дали другите партии ще се присъединят към Вилдерс, за да формират коалиционно правителство, достигайки необходимите 76 места,

"Избирателите се произнесоха и казаха, че им е писнало. Ще се уверим, че нидерландските гласоподаватели отново ще бъдат поставени на първо място", обяви Вилдерс в първата си реч след излизането на резултатите, цитиран от "Политико".

Той увери, че партията му ще работи за ограничаване на "убежищното цунами", като вложи повече пари в портфейлите на хората и по-добрата сигурност.

Вилдерс - премиер?

Впечатляващата победа на "Партията за свободата" не означава непременно, че Герт Вилдерс ще стане премиер на Нидерландия.

Останалите три големи партии категорично отказаха да подкрепят правителство, оглавявано от популиста.

Тимерманс и Омтзихт изцяло отхвърлиха възможността да влизат в кабинет с неговата група.

България в Шенген? Ще почакаме

Доскоро перспективата България да получи "зелена светлина" от Нидерландия за Шенген бе слаба. С Вилдерс в управлението на Ниската земя тя става немислима.

В миналото популистът е призовавал за изключването на България и Румъния от ЕС. Всявал е недоверие сред местното население срещу нашите сънародници, като ги е обвинявал, че "крадат" работните места на нидерландците. Днес избирателите го награждават за огнената реторика и той едва ли ще реши да се хвърли в защита на българската кауза. 

Проблемът е, че дори да се сформира коалиция "анти Вилдерс", тя ще избягва да взима непопулярни решения. Темата "миграция" е особено чувствителна за нидерландците, именно тя свали правителството на Рюте. Новите властимащи ще се фокусират върху вътрешните проблеми на страната.

Затова България вероятно ще трябва да почака за Шенген. Поне докато поотмине крайнодесният сезон в нидерландската политика.