Крайнодесният Герт Вилдерс най-сетне постигна целта си. Партията му е първа сила в Нидерландия. След 20 години провокации и непрекъсната омраза политикът, когото всички наричат „Малкия Тръмп“, макар че всъщност той е първообразът на това явление, е натоварен със задачата да състави правителство.

Засега това е трудна задача и не е ясно дали ще успее, но е ясно, че през следващите няколко години думата му ще е определяща за посоката на Нидерландия. Нерадостна перспектива за всички в Европа, но най-вече за България и Румъния.

Вилдерс е срещу всички и всичко – иска да се забранят ислямът и коранът, да се изгонят имигрантите, България и Румъния да напуснат ЕС, Нидерландия също да излезе, опазването на климата да бъде зачеркнато като политическа цел... Той настоява за повече персонал в грижите за болни и хора, за по-ниски наеми и по-високо заплащане на нидерландците, за забрана да им се заемат работните места от чужденци.

През последните 20 години Вилдерс успя да яхне всяка вълна на недоволство и омраза, която бе на дневен ред. Омразата при него е постоянна величина, целта й обаче се променя. През 2012 година той поиска България и Румъния да бъдат изгонени от ЕС, а източноевропейците да напуснат страната му. Направи дори специална страница в интернет, на която нидерландците да се оплакват от източноевропейски колеги. Тогава посланиците на 10 източноевропейски държави, сред които и България, поискаха правителството да се разграничи от него и се оплакаха дори в Еврокомисията. Не последва нищо.

Преди това пък, през 2009 година, той настоя да се затворят границите за българи и румънци, както и за мюсюлмани. Тогава нидерландски граждани и съюзи подеха съдебно преследване срещу него и спечелиха дело за насъскване на омраза срещу мароканците в Нидерландия.

Но и това не спря Вилдерс. Неговият основен враг е ислямът. От 20 години той е и най-охраняваният политик, след като през 2007 година направи кратък филм срещу исляма. 15-минутната лента „Фитна“ е колаж от кадри от различни атентати, извършвани от ислямисти. Един от двата самолета, които се удрят в Световния търговски център, експлозиите в метрото в Мадрид, взривени от бомби тела, проповядващи омраза имами, които призовават вярващите да секат глави. Във филма текат редове от корана под формата на субтитри. Най-чести са изреченията... „Неверниците трябва да горят в пламъци“ или „Враговете на Аллах трябва да бъдат тероризирани“.

Към това се добява и ужасното видео на обезглавяване на един холандец, както и измъчването на хомосексуални и другомислещи. Вилдерс смята своя филм не за провокация, а за суровата действителност.

"Аз съм политик. Според мен, ислямът и коранът са опасност за свободата на нашата страна. Затова е нужно хората да бъдат предупредени."

В края на филма някой къса страница от Корана. Действието само се загатва. Появяват се думите на Вилдерс:

„Не е моя задача, а на мюсюлманите, да заклеймят изпълнените с омраза редове от Корана. Спрете ислямизирането, защитете нашата свобода.“

Макар умерените мюсюлмани да смятат, че филмът не прекрачва забранени граници, след него той получава стотици смъртни заплахи и от тогава е с постоянна охрана. Заради тези заплахи контактува с избирателите си предимно чрез туитър.

Вилдерс оправдава омразата си към исляма със собствения си опит от пътувания в арабските страни и с големите си симпатии към Израел, където е живял две години.

Самият 60-годишен Вилдерс не е „чистокръвен“ нидерландец, а е и женен за източноевропейка. Съпругата му Кристина е унгарска еврейка. Нямат деца. Майката на Вилдерс пък е индонезийска холандка. Политикът изрусява косата си и прическата му силно наподобява тази на Тръмп.

Сега „малкият Тръмп“ се надява да стане премиер на Нидерландия. За целта обаче трябва да състави коалиция, а това изглежда трудно на този етап. Причината е, че нито една от консервативните партии, с които би могъл да влезе в съюз, не споделя антиевропейските му възгледи. За Нидерландия застоят в преговорите за съставяне на коалиция обаче не е нещо необичайно – рекордът е 299 дни преговори. Колко време ще отнеме на Вилдерс сега не е ясно, но може и да надскочи този рекорд. Десните либерали, които управляваха през последните години, обявиха, че могат да си представят коалиция с Вилдерс, но него в никакъв случай не виждат като премиер. Антиевропейските му въжделения и мечтите му за забрана на корана също не могат да бъдат подкрепени. Така че е най-вероятно мечтите на „Малкия Тръмп“ все пак да останат несбъднати.

За България цялата тази тежка предистория с Вилдерс е негативен знак, че членството ни в Шенген може да се отложи за неопределено време. За еврозоната шансовете също намаляват силно, като се има предвид, че Вилдерс е твърд противник на еврото.