Една от основните линии, които световната левица и защитниците на палестинската кауза повтарят в момента, е, че Израел се държи към палестинците, както Русия към Украйна.

От една страна, това е особено абсурдно, тъй като в единия случай става дума за непровокирано нападение срещу суверенна държава, а в другия - за продължителен конфликт между няколко страни, в който е имало много взаимно насилие и несправедливост. И все пак антиизраелската и антиукраинската пропаганда много си приличат, защото се подхранват и възпроизвеждат взаимно и имат общ произход - в Сталиновия СССР. Има четири основни елемента на тази пропаганда.

1. Делегитимация чрез свободно измислена алтернативна история и необосновани обвинения, които се повтарят безкрайно и по този начин имат ефект. В случая с Израел това е формулата "заселнически колониализъм, геноцид и апартейд". За сравнение, Украйна е представена като изкуствено създадена държава (например от Ленин); освен това има обвинения в дискриминация на руснаците, а също и в геноцид, колкото и гротескни да са те. Путин обвинява Украйна в геноцид срещу руския народ с мотива, че ако украинците не искат повече да се наричат руснаци, руският народ ще бъде с няколко милиона души по-малко. Жонглирането с имена също е част от това: Украйна като периферия, "Окрайна", Палестина като цялата област "от реката до морето".

2. Инструментализиране на тъмните страни на историята с цел делегитимиране на модерната държава. В случая с Израел, например: участието на десни екстремисти в ционисткото движение, насилието срещу арабското население по време на основаването на Израел и първата арабско-израелска война, тероризмът като част от борбата за независимост. В случая с Украйна: Степан Бандера, украинската част на Waffen SS, клането на поляци във Волин.

3. Инструментализиране на вътрешната критика (критика от страна на политическата опозиция и медиите, както и маргинална критика от страна на радикалите) за делегитимиране на държавата.

4. Използване на дезинформация и изопачаване на фактите за прехвърляне на отговорността от извършителя към жертвата.

Най-основният елемент, използван за очерняне на Израел, е обвинението, че той е "проект на имперски заселнически колониализъм". Въпреки това евреите живеят на територията на днешен Израел без прекъсване от няколко хиляди години, а Йерусалим е построен от евреи като столица на еврейска държава. Дори след прогонването им няколко хиляди от тях остават в Йерусалим, който през XIX в. се превръща в доста малък град.

Именно колонизаторските империи са прогонили евреите от земята им. Въпреки това значителен брой евреи остават в региона; десетки хиляди живеят до неотдавна в Египет и съвременните държави Сирия и Ливан, а други са разпръснати из целия Близък изток и далеч извън историческата им родина. Те са подложени на преследване, дискриминация, експулсиране и физическо насилие (макар и с различна степен на интензивност в различните региони и по различно време) и никъде не получават адекватна защита от държавите, в които живеят.

Евреите купуват тази земя, открито и законно

Ционизмът възниква през XIX в. като едно от многото национални движения - например българското, чешкото, украинското или латвийското. Основната разлика е, че европейските национални движения се стремят към еманципация на своите народи на техните територии и освобождаването им от империите - Австро-Унгарската, Руската, Османската, Германската, докато евреите първо трябва да се преселят в историческата си родина. По онова време тя е част от Османската империя.

За тази цел евреите започват да купуват земя - открито, законно и без да крият защо го правят. Поводът за масовото завръщане на евреите в историческата им родина (алия) са погромите, които започват през XIX в. в Руската империя, но стават особено жестоки в началото на XX в. По това време се наблюдава и масова емиграция към Америка; тя е почти единственото относително безопасно място за евреите през XIX и първата половина на XX век.

След Първата световна война Османската империя губи колониите си, а регионът, известен като Палестина, е поставен под управлението (мандата) на Британската империя от новосъздадената Лига на нациите. Една от целите на мандата е да се управлява районът до създаването на "национален дом за еврейския народ". Ционисткото ръководство в управляваната от Великобритания Палестина е предимно ляво ориентирано и се стреми към мирно съвместно съществуване с арабите. Обсъждани са различни проекти за това как би могло да изглежда това съжителство. Намерението за прогонване на арабите, което често се приписва на Израел, е застъпвано само от десни крайни групи.

Арабският национализъм се стреми към надмощие

В същото време арабският национализъм и панарабското движение се развиват и се стремят към надмощие в региона. Това е една от причините, поради които, след като през 1947 г. Организацията на обединените нации приема план за разделяне на бившия британски мандат Палестина на две държави - арабска и еврейска, и Израел обявява независимостта си през 1948 г., ден по-късно коалиция от арабски държави напада Израел.

По това време Израел е слаб, но все пак успява да защити своята независимост. Израел анексира някои от териториите, които ООН е отредила на арабската държава, Йордания анексира Западния бряг, а Египет окупира ивицата Газа. Това се запазва до Шестдневната война през 1967 г.

Едно от постоянните обвинения на защитниците на палестинците е, че народът на Палестина е под израелска окупация от 75 години. Това не е вярно от фактическа гледна точка. Освен това Израел се изтегли от ивицата Газа през 2005 г. Подобна формулировка предполага, че самият факт на съществуване на Израел представлява окупация на Палестина.

По време на Първата арабско-израелска война се наблюдава масово изселване на арабското население от Израел - така наречената Накба, катастрофата. Твърдението, че всички араби са били прогонени, все пак е невярно. Нито едно сериозно историческо изследване не доказва, че ционисткото ръководство е планирало да изгони арабите. Напротив, разсекретените правителствени документи показват, че Бен-Гурион осъжда терора срещу арабското население от страна на отделни части. Имало е няколко причини за изселването. В допълнение към безспорното насилие от страна на израелците, има страх и призиви от арабските страни за временно напускане на зоната на войната. Нападателите предполагат, че ще победят бързо и че арабите ще могат да се върнат по домовете си след войната. Тези, които остават, стават граждани на Израел и имат същите права като всички останали граждани на Израел. В Израел няма "апартейд".

Друга последица от основаването на Израел е изселването на евреите от страните от Близкия изток, което като брой е сравнимо с изселването на арабите от Израел и Палестина. И тук роля изиграват няколко фактора - както насилието и изселването, така и привличането на Израел като родина за всички евреи. В някои страни еврейското население се свива от десетки и стотици хиляди до нула. През ХХ в. разместванията на населението, дължащи се на разпадането на империите и войните, са често срещана практика. "Размяната на население" между Турция, Гърция и България засяга милиони хора; след Втората световна война от Централна и Източна Европа са прогонени 12-14 милиона германци, а до 1,7 милиона са убити или загиват в хода на депортацията и бягството. СССР експулсира поляци, румънци, унгарци и други групи население от анексираните територии, които днес са част от Украйна, Беларус и балтийските държави. Милиони хора са разселени при основаването на Индия и Пакистан.

Във всички тези случаи разселените лица и бежанците са били приети като граждани от националните държави, в които са се намирали. Единственото изключение са арабите от Палестина, за които ООН създава специален статут на наследствени бежанци, докато повечето арабски държави, в които пребивават палестинските бежанци, отказват да ги натурализират. Тяхната съдба е използвана като оръжие срещу Израел, което умишлено удължава конфликта.

За тези решения допринася и СССР. Първоначално той подкрепя създаването на Израел, тъй като левицата доминира в ционисткото движение и Сталин вярва, че се сдобива с марионетен съюзник. Когато след това Израел става съюзник на САЩ, СССР започва активно да се бори с него - чрез дипломация, военна помощ за арабските страни, подкрепа за палестинските терористични организации и пропаганда. Именно тази пропаганда звучи в толкова много призиви за солидарност с Палестина днес.