След съвместни действия на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), МВР и прокуратурата е задържан млад мъж, издирван от Австрия за участие в "престъпна дейност, свързана с терористичната организация "Хамас".

За човека се казва само, че е Е. А. на 37 г. и е гражданин на държава членка на ЕС. После от прокуратурата уточниха, че е словенец.

Процедурата изисква материалите да бъдат докладвани на прокурор от СГП, който ще поиска от съда постоянно задържане под стража. После следва самото екстрадиционно дело пред съда, на което задържаният има право, преди да изпълним австрийската Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Първоначално прокурор му е взел мярка за неотклонение до 72 ч.

Ето и официалните съобщения на прокурорския пресцентър:

В резултат на съвместни действия на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), МВР и прокуратурата е задържан гражданин на държава членка на Европейския съюз - Е.А., на 37 г. Той е обявен за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с терористичната организация "Хамас".

Е.А. е задържан в гр. София на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от прокуратурата в гр. Велс, Австрия.

Предстои материалите да бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура (СГП), в чиято компетентност е да постанови задържане на лицето за срок до 72 часа и да внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ в Софийския градски съд. Това се налага с оглед осигуряване на чуждестранния гражданин за нуждите на производството по Закона за екстрадицията и Eвропейската заповед за арест.

И второто съобщение - след задържането:

Софийска градска прокуратура задържа до 72 часа словенски гражданин, издирван от Австрия за участие в терористична дейност

В резултат на съвместни действия на Държавна агенция „Национална сигурност", МВР и прокуратурата е задържан словенски гражданин с инициали Е. А. Същият е обявен за издирване от австрийските власти за участие в терористична организация.

Материалите във връзка с издадената Европейската заповед за арест (ЕЗА) са докладвани в международния отдел на Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор е постановил задържане на словенския гражданин за срок до 72 часа на основание чл. 42, ал. 2 от Закона за екстрадацията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА).

Прокурорът от СГП е уведомил незабавно австрийската прокуратура, че в срок до 11:00 часа на 27.11.2023 г., е необходимо получаването на превод на ЕЗА на български език, така както изисква разпоредбата на чл. 42, ал. 5 от ЗЕЕЗА.

СГП ще внесе искане в СГС за определяне на мярка за неотклонение – „Задържане под стража", след като от австрийските власти се изпрати превод на ЕЗА на български език.