Националката по шахмат Виктория Радева, част от отбора, спечелил историческа първа европейска титла за България в Будва, бе приета от кмета на родния си град Пловдив Костадин Димитров.

На събитието в общината присъстваха още председателят на ОС Атанас Узунов и заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Николай Бухалов, които изразиха възхищението си от постижението на Радева и нейните съотборнички. 

“Много съм щастлива да се прибера в Пловдив. Това е моят роден град, обичам си го много. Благодарна съм за подкрепата през годините, каза шампионката на България при жените. - Първенството беше изключително оспорвано. Както вероятно знаете, физически не бях добре и втората половина от състезанието не завърши добре за мен.

Имахме мач с Азербайджан в шестия кръг, който се наложи да играя с 40 градуса температура и повръщане, но получих подкрепа от останалите момичета и успях да го изиграя. След срещата ме заведоха в бърза помощ. За жалост, след това не успях да завърша последните няколко кръга."

Тя бе заменена от Белослава Кръстева, а в крайна сметка тимът ни стигна до триумф, като всички момичета, избрани в голяма конкуренция в родния шахмат, имат заслуга.

"Щастлива съм, че се преборихме с Грузия на финала. Еуфорията беше голяма, не можехме да повярваме. След цялата тази емоция, може да сме благодарни на хората, които ни подкрепят. Искам да отправя призив - имаме нужда от здрави семейства, които да изграждат млади и хубави хора", заяви още Радева. 

Футболната легенда Петър Зехтински също поздрави отбора за представянето и обърна внимание на един конкретен ход на Виктория, при който в една от партиите тя е жертвала царицата, за да постигне мат. 

"Пожертвах в началото две пешки, за да направя атака на царя. След това пожертвах коня и царицата. На това ниво рядко се виждат такива матове. Това е една от най-красивите ми партии, но тя идва след страшно много тренировки", обясни 22-годишната състезателка. 

Кметът Костадин Димитров връчи специален плакет и подарък на Виктория. 

"Обръщам се към Виктория с гордост, чест и голяма благодарност. Накара всички нас да се чувстваме горди с твоите успехи. Следим израстването ти от много малка и от мен можеш да имаш пълна подкрепа. Спортът е приоритет в нашата управленска програма.

В последните години имахме ръст на нашите успехи. Аз самият се занимавам със спорт и съм наясно, че когато има благодарност и подкрепа за това, което правите, тогава спортистът има мотивация и сили, за да направи следващата крачка", обърна се към Радева кметът на Пловдив. 

Заместник-кметът Николай Бухалов, олимпийски шампион по кану-каяк, пожела на 22-годишната състезателка да достигне до най-високото ниво в шахмата.

"Всички тук сме със страхотни впечатления и знаем, че рано или късно ще постигнеш най-значимото в шаха. Пожелавам ѝ да е здрава и амбициозна и да достигне до най-високото ниво. Трябва воля и себеотдаване, защото по пътя има разочарования, но човек не бива да се предава", заяви Бухалов. 

Бащата на Виктория - Славей Радев, който е и първият й треньор, не скри емоциите си и призна, че за него е било сбъдната мечта да чуе българския химн в чест на своето дете.