С почести като за царици и отрупани с цветя. Така бяха посрещнати националките на България по шахмат, които снощи записаха историческо постижение с първа за страната ни европейска отборна титла на първенството в Будва, Черна гора.

Десетки хора, сред които премиерът Николай Денков и министърът на спорта Димитър Илиев, приветстваха лидерката на тима Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, която прибави и златен медал като №1 на шампионата на втора дъска, Белослава Кръстева, Виктория Радева и треньорът Петър Арнаудов. Липсваше единствено Гергана Пейчева, която от Черна гора замина направо за Америка, където учи и играе за университет в Далас.

"За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и отбор, всяка една даде всичко от себе си, желанието ни за победа и себераздаването дадоха резултат, коментира Стефанова, която освен най-опитна е и бивша световна шампионка за жени. - Всяка една чувстваше подкрепата на останалите. Надявам се тези успехи да допринесат за окончателното изчистване на ситуацията с шахмата в България. Радвам се, че вървим по пътя на това отново да бъдем признати международно".

С последното тя имаше предвид вече дългогодишните неволи в родния шахмат с изолация от международните федерации, борба за власт и лицензи и т.н. Стефанова е сред личнистите, които стоят за най-новата структура - Българска спортна федерация шахмат, която е напът да получи признанието на ФИДЕ и Европейския шахматен съюз, а България игра в Будва с "уайлд кард". Сред като 10 години липсваше от такива първенства.

Опитната ни шахматистка изтъкна, че отборът е участвал без финансиране от държавата и изреди няколко фирми, които са помогнали, за да замине тимът и в крайна сметка да качи големия връх.

"Това е един споделен успех, затова е по-сладко. Ние постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на всички, които направиха този успех възможен. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си, аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България", каза още Стефанова.

"Много съм щастлива, че този път бяхме водени от Антоанета Стефанова, за нас винаги е радост да учим от нейния професионализъм. Радваме се, че ние със своя талант и работа също допринесохме за този успех. Концентрирахме се просто да играем, не толкова върху очаквания.

Винаги даваме всичко от себе си, знаем, че сме силни. Сега сме европейски шампионки, от моя резултат също съм много доволна и това ми дава мотивация. Но отборното постижение е по-важно", коментира Нургюл Салимова, която изпраща доста успешна година, в която стана втора на Световната купа.

Във ВИП зоната на летището новите златни едва си носеха букетите и приемаха поздравления. Те застанаха пред журналисти и други посрещачи и дълго позираха с купата. Да ги срещнат дойдоха много хора, свързани с престижния спорт в България.

"През цялото време работихме в един екип, тя (Стефанова, бел. ред.) ни даваше спокойствие, защото има голям опит в такива състезания и доста допринесе със своя опит. Аз още не мога да осъзная, не сме спали, ще ми трябва още малко време да осъзная", добави Белослава Кръстева, трета на Световното за девойки до 20 г.

"За мен е една изключителна радост и чест, да сме водени от Антоанета, защото всяка една от нас е израснала с мечтата да играе рамо до рамо с нея. Ние постигнахме един уникален успех", бяха думите на Виктория Радева, която заради заболяване пропусна последните три кръга, но преди това се представи много стабилно.

А всяко едно от момичетата вече мисли за следващите предизвикателства. Сред тях е шахматната Олимпиада догодина, на която тимът ще участва вече в ролята на фаворит.