След терористичната атака на Хамас срещу Израел в интернет и офлайн се разпространиха много фалшиви съобщения и антиизраелски разкази. Много от тях не са нови, основават се на съществуващи расистки стереотипи и в основата си са антисемитски.

Например: Израел умишлено убива палестински деца, терористичната атака на „Хамас“ е инсценирана или Израел извършва геноцид в Газа. Тези неверни твърдения са част от най-разпространената дезинформация за войната в Близкия изток - а тя е много: откакто терористичната организация „Хамас“ извърши нападенията си срещу Израел в началото на октомври, събитията бяха съпроводени от маса невярна информация, която все още продължава да тече и е достигнала огромни размери. Автентични изображения и информация се редуват с извадени от контекста кадри, последователности от видеоигри и фалшифицирани предполагаеми правителствени документи. Голяма част от дезинформацията пренася стари антисемитски разкази, които се прилагат към настоящата ситуация и се свързват със съществуващите образи на врага.

Обръщане на ролята на извършителя и жертвата

Обвиненията за така наречените операции под "фалшив флаг" от страна на Израел се разпространяват в множество различни версии и достигат до широка аудитория. В началото на войната се разпространяваха слухове, че кланетата на „Хамас“ са инсценирани от Израел. В момента се разпространява конспиративният разказ, че израелското правителство стои зад нападението с нож в Дъблин или атаките в Брюксел. За това няма никакви доказателства или сведения - всъщност предполагаемите доказателства могат ясно да бъдат определени като фалшиви.

Разкази като този, че израелското правителство действа тайно и например е знаело за терористичните атаки, позволило е те да се случат или дори ги е фалшифицирало, демонизират Израел и представят страната като сила, която действа тайно. В различни публикации се внушава, че Израел дори не се притеснява да убива собственото си население, че дори иска да печели от това или че иска да реализира уж тайни планове.

"Този наратив превръща Израел от жертва в извършител", казва Самуел Залцборн, берлинският комисар по антисемитизма, пред обществената телевизия. „Това е антисемитско и освен това е просто лъжа, тъй като няма никакви доказателства в негова подкрепа. За това също не може да има никакви доказателства, трябва да го прошепнете, трябва да го пуснете в света като слухове, които не могат да бъдат подкрепени, защото инсинуацията би била, че има план. Това е мит, конспирация", казва Залцборн.

Стари антиеврейски стереотипи

Подобно е етикетирането на Израел като "детеубиец". Тук старите религиозни антиеврейски стереотипи са трансформирани и пренесени в настоящето. Това няма нищо общо с критиката на политиката на Израел, а е форма на секуларизиран традиционен антисемитизъм, обяснява Залцборн пред предаването "Тагесшау". За да се разграничи антисемитизмът, свързан с Израел, от критиката на политиката на израелското правителство, може да се използва така нареченият 3D тест на Натан Шарански, който идентифицира следните три точки:

- Отричане на правото на Израел да съществува и на правото му на самоопределение

- Сравняване или приравняване на Израел с националсоциализма

- Прилагане на различни стандарти към Израел, отколкото към други държави и обвиняване на евреите от цял свят за действията на израелското правителство

Мотивът, че Израел убива деца, води началото си от средновековната антисемитска легенда за ритуалното убийство, според която евреите убиват деца, за да използват кръвта им за ритуални цели.

"Инсинуацията, че Израел умишлено убива деца, в никакъв случай не е вярна. Напротив, дори при военни операции се отдава голямо значение на защитата на палестинското цивилно население, особено на децата, и на избягването на нападения, раняване или дори убийство на цивилни граждани", казва Залцборн.

На фона на неотдавнашните брутални нападения на „Хамас“ срещу Израел лозунгът е особено перфиден. „Хамас“ умишлено планира и организира зверското убийство на деца, бебета и млади хора.

„Хамас“ умишлено използва емоционални изображения. В интернет, но и в медиите е пълно със снимки на деца, за които се твърди, че са убити от Израел, казва Пиа Ламберти, психолог и управляващ директор на Центъра за мониторинг, стратегия и анализ (CeMAS).

"Изображенията на убити деца не оставят никого безразличен и по разбираеми причини предизвикват възмущение. От една страна обаче, се разпространяват много фалшиви изображения и видеоклипове, които показват деца от други войни, например. От друга страна, това е част от стратегията на „Хамас“ да използва такива изображения, за да представи Израел като "абсолютно зло" и да злоупотребява със съчувствието към населението на Газа за собствените си цели.

"Целта е да се увеличи одобрението за техните терористични действия. Не става въпрос за благосъстоянието на палестинското население, то се използва като пешка на много места, както и тук", казва Ламберти.

Залцборн също обяснява: „Хамас преследва пропагандна стратегия, която има за цел да емоционализира и да подбужда омраза към Израел и евреите и която тласка целевата му аудитория все по-навътре в антисемитския мироглед.“ Набляга се изключително много на визуалността. "Изображенията веднага емоционализират, независимо дали са действително създадени, дали идват от друг контекст или евентуално са генерирани от изкуствен интелект и следователно не само контекстът, но и изображението като такова е фалшифицирано." В това отношение именно интензивността, с която се възпроизвеждат подобни образи, е част от едно постоянно радикализиращо емоционално подстрекателство, казва Залцборн.

Твърдението за геноцид е "абсурдно "

Снимки, които действително показват страданията на палестинското население или за които се твърди, че са фалшиви, също засилват твърдението, че Израел извършва геноцид над палестинското население. Разпространяват се различни публикации с висок обхват, които могат да бъдат открити в акаунти на леви прогресивни, ислямистки и десни конспиративни идеологии. Тридесет независими докладчици от ООН също предупреждават за предстоящ геноцид в Газа.

"Повечето хора естествено не искат да пренебрегват геноцида и затова го споделят, дори и да не знаят какво точно стои зад него", казва Ламберти.

Страданията на палестинското цивилно население несъмнено са огромни и вероятно едва ли има някой, който да не съчувства на хората в Газа. Но според Ламберти подобни обвинения не помагат за подобряване на ситуацията. "Твърдението, че Израел извършва геноцид, се основава на антисемитски разказ, който се използва за демонизиране на Израел."

Залцборн подчертава, че няма доказателства, че терминът "геноцид" има някаква връзка с действителността. Израелската армия е реагирала на действията на „Хамас“, която е извършила най-тежкото антисемитско клане от 1945 г. насам. "Всички критерии, които говорят в полза на геноцида, както от гледна точка на международното право по отношение на действията на Израел, така и по отношение на самите конкретни действия, са просто напълно абсурдни." Геноцидът се определя като "намерение да се унищожи изцяло или частично национална, расова, религиозна или етническа група като такава". Съответно би трябвало да се докаже, че израелските военни са имали намерение да унищожат палестинското население. Мнозинството от експертите обаче не виждат това намерение: в съответствие с член 51 от Устава на ООН Израел, както и всяка друга държава, има неотменимо право на самозащита. Израелските военни също така например предупреждават цивилното население за нападения и улесняват коридорите за бягство - казва Залцборн. За разлика от това, в учредителната харта на „Хамас“ от 1988 г. се съдържа намерение за унищожаване на Израел:

"Мюсюлманите ще ги убиват, докато евреинът не се скрие зад камъка и дървото, а камъкът и дървото тогава кажат: "Мюсюлманино, рабе на Бога! Зад мен има евреин. Елате и го убийте".

"Примери като изброените дотук показват, че свързаният с Израел антисемитизъм в частност не намира плодородна почва само в екстремистки среди. Различни участници съзнателно или несъзнателно разпространяват невярна информация в социалните мрежи. В допълнение към държави като Иран или Русия, които специално инструментализират дезинформацията за войната за свои собствени цели, в момента важна роля играят и инфлуенсърите, които разпространяват пропаганда и дезинформация и по този начин допълнително подхранват антисемитските наративи. "Инфлуенсърите действат така, сякаш са журналисти, а някои от тях са или са били журналисти", казва Ламберти. Твърди се, че те имат високо ниво на доверие, но съдържанието им често е най-малкото недостатъчно пълно, често тенденциозно или умишлено използвано за разпространение на пропаганда.

"Степента, в която лица, които не са журналистическа медия, са се превърнали в източник на информация за други хора, особено за младите хора, които тепърва започват да се политизират, е нещо, което просто е било изключително пренебрегвано."

Според доклад на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс една пета от 18-24-годишните всъщност използват TikTok като източник на новини. Това тревожи Ламберти за съдбата на демократичните общества. "Когато имате такава контрафактологична среда, съществува имунизация срещу фактите."

Медиите също могат да бъдат част от проблема

Това става още по-проблематично, ако медиите също разпространяват невярна информация или пропаганда. Това допълнително подхранва антисемитизма, но и води до това, че хората вече не вярват на нищо. "Това е изключително опасно за един дискурс. Когато истината вече не е нещо обективно и установимо, а просто се изопачава и атакува, хората се оттеглят." Лъжливите разкази в пресата имат и антисемитско ядро: "Тези горе казват на медиите какво да пишат и тези горе са евреите или държавата Израел в този светоглед", обяснява Ламберти. Това не само води до разпространение на антисемитски разкази и до по-широко разпространение на недоверието в медиите, но и означава, че на евреите се вярва по-малко, въпреки че в някои случаи медийните репортажи също се критикуват с право. WDR например използва фалшива карта, която изопачава историята на израелско-палестинския конфликт.

Информационна катастрофа

"Мащабът на разпространяваната невярна и умишлено подвеждаща информация надхвърля всички познати нива на дезинформация до степен, която прави почти невъзможно проследяването на отделни разкази", казва Ламберти и добавя, че операторите на платформи също не са в състояние да се справят и не изпълняват отговорността си да изтриват проблемно съдържание - модерирането на съдържанието често не успява да разпознае явен антисемитизъм. "Платформите на социалните медии бяха оставени сами на себе си твърде дълго време, в резултат на което сега те представляват заплаха за демократичното сближаване и мира", казва Ламберти, като добавя, че професионалното използване на киберпространството от „Хамас“ не е нещо ново, но нарасналото значение на социалните медии, съчетано с едновременната тенденция към по-малко регулиране на съдържанието, е довело до тази "изключително опасна информационна катастрофа".

Противопоставяне на пропагандата

Трябва да се противопоставим на тази антиизраелска и антисемитска емоционализация - казва Залцборн.

"Винаги трябва да обмисляте до каква степен разпространявате изображения, без да ги проверявате, защото те често имат за цел да емоционализират и в крайна сметка да разпространяват пропаганда."

Като цяло е желателно винаги да си задавате класическите въпроси на критиката на източника, да проверявате достоверността, да проверявате дали това е пропагандно изображение или има и сериозни доказателства за него. "Това са основите на използването на медиите, които винаги са задължителни за фундаменталната фактологична оценка на събитията. Това играе огромна роля по въпроса докъде може да се разпространи антисемитизмът в интернет и в нашето общество."