"Движещата сила за промените в Конституцията са по-скоро конкретни политически интереси. Юридическата сила започва да се губи."

Тази позиция изрази пред БНР Биляна Гяурова, председател на Български институт за правни инициативи.

"Моята сметка беше - без да се бърза, да се огледат всички страни - че нещата могат да прескочат Нова година и да влязат до март, април. Това бързане показва, че има определени политически намерения, интереси, желания. Нищо чудно това да е свързано с предстоящата ротация.

От страна на ГЕРБ може би се търси това бързане, за да се каже: ние правим това, защото от ПП-ДБ го искат, отговорността за тези промени си е основно тяхна", прогнозира тя.

Вместо да бързаме да правим коледен подарък с промените в Конституцията, е по-добре да ги обмислим максимално от всички страни, смята Гяурова.

"Трябва да има политическа мъдрост, а не политическа припряност", подчерта тя. Според нея "при всеки следващ разговор се отварят нови врати в така предложените промени".

Тя специално напомни, че сериозно конституционно предложение от 17 ноември на изключително уважаваните юристи Румен Ненков и Даниела Доковска "виси в пространството" и никой не знае какво става с него.

Гяурова определи като "капан за Министерството на правосъдието превръщането му в нещо като секретариат или фронт офис на парламента".

Национално представително изследване показва, че промените в Конституцията не са в дневния ред на хората. Най-висока подкрепа среща завишаването на стандартите за избор на независимите регулатори, поясни Биляна Гяурова.

От „Възраждане“ и "Има такъв народ" поискаха от Конституционния съд да разтълкува процедурата за промяна в основния закон, когато на първо гласуване предложените промени са събрали подрепата на по-малко от три четвърти от народните представители. От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново гласуване конституционните текстове отново не съберат 180 гласа, а само 161, както беше при първото, депутатите ще трябва да изчакат от два до пет месеца преди проектът отново да влезе в пленарната зала.

"Конституционният съд още не се е произнесъл по допустимостта. Той не е обвързан със срокове. В последните години КС се превърна в сериозен политически играч с решенията, с които излиза в една или друга посока – сега по същия начин може да реагира, респективно да не реагира.

Таймингът е много важен в това отношение", коментира Биляна Гяурова пред журналиста Силвия Великова в предаването "Преди всички".