Рангел Бизюрев - единствен заподозрян за зверското убийство на 24-годишен младеж в с. Цалапица, е задържан след много синхронизирани действия с датските партньори, а допоследно от Кралството са искали данни за него дори вчера. Това стана ясно на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив и полицията.

Както и Клуб Z писа, бавното разплитане на съвсем елементарното битово престъпление, фактът, че двама близнаци-помагачи са подведени само за "укривателство" и в крайна сметка изпускането на Бизюрев да избяга в Западна Евопа, доведоха до бурни протести на гражданите за справедливост и дори до преграждане на магистрали.

Допълнително случаят съвпадна с това, че европартньорите ни отказват да изпълняват българските Европейски заповеди за арест (ЕЗА) и така веднъж вече се стига до парадокса - Нидерландия установи беглеца, но го пусна.

По случая с Бизюрев вътрешият министър Калин Стоянов предложи 3-ма полицаи за наказание заради пълно безхаберие.  

Днес Ваня Христева - окръжен прокурор на Пловдив каза, че службите са работили усилено, а задържането е "изключително важно и за приключване на делото" (макар че мъжът вече бе привлечен като обвиняем задочно, б.р.).

Тя специално наблегна, че е "важно за обществото и за близките, които имаха протести, защо не е открит". Шефката на ОП-Пловдив се надява съдът в Дания да се произнесе по най-бързия начин за екстрадицията, но не можа да се ангажира кога ще стане това.

Стефан Джолев, н-к сектор „Издирване“ в ГДНП, поясни, че беглецът е задържан в провинциален град в Дания, където е започнал работа във фирма за почистване на стъкла.

Информация за пребиваването му е получена по реда на Интерпол и в понеделник е имало видеоконференция с колегите им от Кралство Дания.

Вчера оттам са ни задали допълнителни искания, те са били удовлетворени и в 9 часа и нещо днес сутринта е задържан.

Джолев обаче опроверга слуха, че беглецът веднъж е бил задържан и от Германия, която също не изпълнила нашата ЕЗА. Издирването показва, че той само е бил в Бундесрепубликата.

"Човекът, заради това, че е живял дълго време в чужбина, е изградил една мрежа от контакти. Той положи огромни усилия да се укрие... Със сигурност не се укриваше сам - заключиха от полицията. И допълниха:

Не е бил на улицата и не се е хранил от кофите."

Ето и официалното съобщение на пловдивската прокуратура: 

Обвиняемият Р.Б., обявен за издирване с Европейска заповед за арест за извършено убийство в с. Цалапица, е задържан в Кралство Дания

Обвиняемият Р.Б., обявен за издирване с Европейска заповед за арест по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Пловдив за извършено убийство в с. Цалапица, обл. Пловдив, е бил задържан днес, 29 ноември 2023 г., в град в Кралство Дания. Това съобщи на брифинг днес Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив. В него участваха и Стефан Джолев, началник сектор „Издирване“ в Главна дирекция „Национална полиция“, инспектор Атанас Малинов, от сектор „Издирване“ в Главна дирекция „Национална полиция“, старши комисар Георги Чергов, директор на ОД на МВР – Пловдив, комисар Георги Ташев, началник на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

30-годишният Р.Б. беше обявен за издирване през юли 2023 г. след задочното му привличане като обвиняем за това, че на 20.07.2023 г., в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил Д.М., на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. 3 вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

„Близо четири месеца прокуратурата и службите работиха усилено, за да се установи местонахождението и да се стигне до задържане на обвиняемия за тежкото престъпление. Предстои компетентните органи в Кралство Дания да започнат процедура по предаването му на българските власти, за да продължат действията по досъдебното производство, което се води в Окръжна прокуратура-Пловдив“, допълни прокурор Ваня Христева. По-рано днес окръжният прокурор и представителите на МВР Стефан Джолев, инспектор Атанас Малинов, старши комисар Георги Чергов и комисар Георги Ташев се срещнаха с майката на пострадалото момче, за да й съобщят за задържането на обвиняемия за убийството.