Вълна от критики заля депутата Даниел Лорер от ПП-ДБ, след като той обяви сутринта по бТВ, че Делян Пеевски се променя към добро.

„Политиката е динамично занятие, позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая на Пеевски  - те се променят за добро.

Той стана говорител на европейските ценности, както за тяхната партия, така и за цяла България. Позициите, които защитава в момента, са същите, които отстояваме и ние. Това е ролята, която си е избрал и ролята, която неговата партия му е отредила. Той не е говорител на мнозинството, а на ДПС и личната си позиция“, каза Лорер.

Така той с доза благосклонност коментира все по-напористото политическо присъствие на санкционирания по "Магнитски" председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски, чието назначаване за шеф на ДАНС преди 10 години предизвика многохилядни протести. От известно време Пеевски, който в предишни парламенти не идваше на работа и беше в изолация в публичното пространство, всеки ден дава мнения, напътствия и критикува правителството от кулоарите на НС, а вече и редовно пише писма, в които кастри премиера Николай Денков. В неделя той даже обяви, че се чувства готов за министър-председател в поредна доза от добре премерени провокационни действия. Днес отново атакува Денков, че е онлайн премиер. По времето, когато сутринта Пеевски пусна поредното си отворено писмо срещу премиера на ПП-ДБ, Лорер откриваше положителното развитие на депутата от ДПС.

Затова и оценката му предизвика вълна от възмутени коментари в социалните мрежи. А депутатът от неговата парламентарна група и партия Христо Петров, добре известен и като Ицо Хазарта, направо поиска от него да се извини.

"След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение", беше много остър Хазарта във фейсбук.

Лорер се извини половинчато, отново в социалната мрежа, като поднесе нова доза обяснения, в която акцентът беше върху това, че заглавието на материала в бТВ от участието му не отговаря на казаното от него.

"Какво е искал да каже авторът?

Днес заявих моята принципна позиция по БТВ: министър-председател на страната не трябва да бъде човек, който е обект на международни санкции. Като г-н Пеевски.

Извинявам се на всички наши поддръжници и приятели, които са се стреснали от заглавията по отношение на г-н Пеевски тази сутрин. Заглавието не отговаря на казаното от мен.

Когато "Хамас" нападна Израел, извършвайки зверски издевателства над мирно население, и когато Путин нападна Украйна - ДПС застана на страната на жертвите. Аз не мога да не отчета това.

Същевременно във вътрешнополитически план смятам непрекъснатите изяви на г-н Пеевски, особено към премиера г-н Денков, за провокативни, непремерени и несъстоятелни, и това е ясно и от моите действия и реакции досега, и от цялостната позиция на Продължаваме промяната и нашата коалиция с ДБ.

Такова деструктивно поведение не може да бъде нито подкрепено, нито поощрявано", написа депутатът.

И някои реакции на хора, които помнят и ситуацията преди 10 години.

"През 2013 г. Сергей Станишев обясняваше на нацията как "Пеевски преживял силен личностен катарзис". Сега Лорер прави същото. Станишев има за какво да е благодарен на Пеевски. Лорер също? Тия залъгалки, освен че са смешни, са и жалки, от най-ниска проба", написа журналистката Емилия Милчева.

"В момента, в който Пеевски атакува брутално академик Денков, Лорер да твърди, че Пеевски се променил за добро, е шизофрения. Още няколко подобни неудачи и ще се включат в групата на Петър Московци. Не зная какви сметки си правят, но ПП-ДБ депутатите имат задължение да защитават "своя" премиер, след като стана ясно, че са му натрапили министри от ГЕРБ и ДПС. Трябва им консолидация, ясна, артикулирана политика и никакви "тънки" игри", отбеляза и анализаторът Илиян Василев.