Украйна трябва да бъде интегрирана в някои от отбранителните програми на ЕС, призова днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя произнесе реч на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана (ЕАО).

На ЕС е необходима нова индустриална стратегия за европейска отбрана. 

„Тя може да бъде завършена, само ако вземе предвид нуждите на Украйна и нейния индустриален капацитет. Първата стъпка това да бъде постигнато е Украйна да бъде включена в процеса на консултации на нашата индустриална стратегия. Това трябва да доведе до интегрирането на Украйна в някои от нашите отбранителни програми, със съгласието на Европейския парламент и на Съвета (страните членки – б.р.), където е необходимо“, каза Фон дер Лайен.

Като бъдещ член на ЕС Киев трябва да се доближи колкото се може повече и по-бързо до Съюза.

Сред най-важните неща от работата по бъдещата индустриална стратегия е осигуряването на възможно най-голям потенциал в ЕС за двойна употреба. Гражданските технологии трябва да бъдат по-добре интегрирани в базата на отбранителната индустрия. Това вече е направено с военната мобилност, даде пример Фон дер Лайен.

Транспортната инфраструктура за двойна употреба като използваните от военните конвои пътища и мостове е от съществено значение за сигурността и възпиращата сила на ЕС.

Този модел може да бъде използван и в други сектори, смята председателят на Комисията. Такива са GPS-спътниците и безопасните комуникации.

В момента ЕС полага основата за европейски киберщит.

„Така ЕС може да има пряка роля в създаването на инфраструктура за двойна употреба“, обобщи Урсула фон дер Лайен.

Комисията ще изготви скоро Бяла книга за изследвания в сферата на двойната употреба.