Всички парламентарни групи, освен "Продължаваме промяната - Демократична България" не подкрепят промените в данъчните закони, предложени от Асен Василев. Това стана ясно на поселдното заседание на бюджетната комисия, която разгледа на второ четене част от промените в данъчните закони снощи.

ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" гласуваха единно против най-спорните промени в данъчните закони, които бяха представени като мерки за борба със сивата икономика, "бонус-донос", облагането на бакшишите, ограничаване на разплащанията в брой, данъчни отстъпки срещу събиране на касови бележки и по-лесно приравняване на граждански договори на трудови.

"Бонус-донос" носи риск от подаване на невярна информация, нелоялни търговски практики и злоупотреби. Освен това мярка само ще натовари допълнително приходните агенции, без да са ясни ползите от нея. Това мнение изразяват в мотивите си за отхвърляне и ГЕРБ, и ДПС. Мярката предвиждаше, ако някой подаде в НАП или Агенция Митници сигнал с конкретни факти и обстоятелства за укрити на данъци в размер над 100 000 лв., то той да получи като награда 10% от разкритата сума.

Дебат в комисията предизвика предложението на МФ да се намали прагът за разплащане в брой от сегашните 10 000 лв. на 5000 лв., което също бе отхвърлено. Изложени бяха дежурните аргументи при повдигането на този въпрос през последните години - липсата на достатъчно развита инфраструктура с банкомати и ПОС терминали, особено в малките населени места, както и високите банкови такси за внасяне и теглене на пари, а също така и допълнителните такси на търговците за поддържане на ПОС-терминали.

Отхвърлено бе компромисното предложение на ПП-ДБ прагът да се намали с по-малка стъпка - на 8000 лв. вместо на 5000 лв.

ГЕРБ силно защити ресторантьорския бранш, за който  в законопроекта на правителството се предвиждаше да премине изцяло на плащане на заплатите по банков път. И тази промяна не събра достатъчно подкрепа. Според аргументите на ГЕРБ подобна мярка може да се окаже, че противречи на Конституцията.

Александър Иванов обясни, че национално представените браншови организации на ресторантьорите не са се срещали с финансовия министър и не са договаряли никакви мерки за изсветляване на сектора срещу удължаването на ниската 9% ставка ДДС

"Как Делян Добрев, който е много притеснен за високия дефицит и за дълга, ще обясни създаването на толкова привилегии за този сектор? ", попита Мартин Димитров от "Демократична България".

На което Добрев отговори:

"Мартин Димитров обикаля телевизиите, за да защитава нов дълг от 21 млрд. лв., а сега се е загрижил за едни 300 млн. лв. загуба за бюджета от ниския ДДС за ресторантьорите".

Отхвърлено бе и предложението за данъчни отстъпки при събиране на касови бележки и регистрацията им в НАП. Идеята на финансовия министър бе да се ползва 0.5% отстъпка от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно.

ГЕРБ иска да отпадне и предложението получателят на доставката да не заплаща стойността й, когато доставчикът не издаде касова бележка. Този текст предстои да бъде гласуван във вторник с промените в Закона за ДДС.

Всички парламентарни групи без ПП-ДБ гласуваха да отпадне промяната за гражданските договори. Тя предвиждаше граждански договори да се смятат за трудови без санкция на Главната инспекция по труда и на съда, както е сега. Това автоматично щеше да означава по-високи данъци и осигуровки, тъй като отпадат нормативно признатите разходи, но се добавя пълно осигуряване.