ГЕРБ бави конституирането на новата антикорупционна комисия.

Лично премиерът е виждал доклада на ДАНС, изпратен до прокуратурата, за избрания вчера със съдействието на "Възраждане" и "Има такъв народ" за подуправител на здравната каса Момчил Мавров - предложение на ГЕРБ. Наредил е този доклад да бъде изпратен до парламента.

Делян Пеевски говори глупости, които не си заслужава да бъдат коментирани.

Тези послания отправи днес премиерът Николай Денков на брифинг пред журналисти в Народното събрание. Той коментира създалото се в последните дни напрежение между "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС, което ескалира вчера с избора на Мавров, както и с позицията на ПП срещу Делян Пеевски, в която се посочва, че явно той има грешна самопреценка за позицията си в държавата и с последвалия коментар на председателя на групата на ДПС - че Денков не се справя и след няколко месеца отива в историята.

"Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство. Глупости няма да коментирам", отвърна на два пъти премиерът на въпроси за Пеевските отворени писма и изказвания срещу него.

По отношение на подуправителя на НЗОК, срещу чието назначаване от ПП-ДБ се противопоставиха вчера, посочи:

"Бяха нарушени два принципа. Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата."

А вторият - че не е спазена договорката назначения да се правят само след съгласие между партньорите в управлението. 

"Но вчера абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това - не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на антикорупционната комисия и регулаторите", поясни Денков.

В заключение по темата посочи, че очаква от ГЕРБ да оттегли Мавров. "Това е техен проблем. Те са го създали, очаквам от тях да го решат" - посочи.

Къде са правилата за КОНПИ?

Той обяви и че от две седмици от ГЕРБ бавели приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, "която е ключова в борбата с корупцията".

"Преди два дни имаше обаждане от Европейската комисия, която поиска среща, за да попита защо се бавят тези правила.

Така, че нека да го кажа ясно - или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът", посочи.

По думите на Денков, ако мнозинството не се върне в правилната посока, "от това правителство няма смисъл". Правителство има, защото има парламент. Но и обратното е вярно - парламент има, защото има правителство, което бута нещата в правилната посока", заяви още премиерът.

"Какво означава например антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера - попита Денков в контекста на "правилната посока" и готовността си да подаде оставка, ако договореностите не се спазват. -

Това означава ние да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация и качества се опитват да управляват България. Ние в това няма да участваме."