Безпочвени критики и грешна самопреценка за това каква роля има в държавата. 

Така от "Продължаваме промяната" се обръщат към "г-н Пеевски" в кратка позиция, разпратена рано тази сутрин до медиите, повод за която стана канонадата от критики на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС по адрес на премиера от ПП Николай Денков.

Допълнителен щрих е вчерашното тв участие на депутата Даниел Лорер (ПП), което предизвика възмущение, в т.ч. сред съпартийците му. Докато Пеевски пишеше отворени писма на Денков, в които обясняваше как не се справя като министър-председател, Лорер заяви: "Политиката е динамично занятие, позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая на Пеевски  - те се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности, както за тяхната партия, така и за цяла България. Позициите, които защитава в момента, са същите, които отстояваме и ние. Това е ролята, която си е избрал и ролята, която неговата партия му е отредила. Той не е говорител на мнозинството, а на ДПС и личната си позиция".

Така днес от ПП, но без "Демократична България", решиха най-сетне да реагират на хиперактивния (по Ахмед Доган) в критиките си председател на парламентарната група на Движението.

Ето как:

"Политическа партия "Продължаваме промяната" осъждаме остро безпочвените критики на г-н Пеевски към премиера акад. Николай Денков, както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата.
  
Не агресивният ПР и имитацията на сила, а поемане на отговорност за управлението извади държавата от порочния цикъл от неуспешни избори, даде и ясна програма и посока за работа, обърка и затрудни създаваните с години схеми на зависимости.

Продължаваме да изпълняваме нашите цели въпреки всички предизвикателства.

Истинската сила е силата на промяната!"

"Денков не може сам да се защити - виждаме, че батковците му го пазят - тези батковции - от ПП, които са Кирил Петков, Асен Василев. Просто доостойно да заемат премиерското място те. Що са го пратили това момченце да си играе в тоя кабинет, което е немирно и с играчките не знае к'во да прай?! Той не знае как да управлява!

Ма той си отива след три месеца! Тази тема е приключена с Денков" - не закъсня и реакцията на "г-н Пеевски" в дежурната му сутрешна изява пред парламентарните журналисти.

"Оценката за всеки политик я дават хората. На миналите избори хората дадоха ясна оценка, че ДПС е втора партия в държавата. На това обединение ПП и другите партии, които влизат, дадоха четвърто място, така че оценката я дадоха хората. Оттам нататък ме интересува само тяхната оценка, на тези хора (от ПП), не ме интересува" - самоизтъкна се Пеевски.

Бе попитан дали ДПС ще внесе в такъв случай вот на недоверие, но или не разбра въпроса, или се направи на неразбрал, защото вместо да отговори, тръгна да атакува премиера. Но му бе напомнено, че България е парламентарна република и правителство се сваля с вот на недоверие и осигурено мнозинство за него в парламента. Бе попитан и ще спре ли Движението да подкрепя политики (на кабинета).

"Политики ние подкрепяме, благодарение на ДПС се случиха много хубави неща за тези шест месеца. А иначе свалянето на Денков зависи само от ГЕРБ, те са в коалиция, аз съм казал - ние подкрепяме политики, както подкрепяме сега Конституцията. Ние никога не сме подкрепяли Денков в цялост. Дадохме два гласа за избирането на това правителство, за да може да има евроатлантическо мнозинство в парламента и евроатлантическо правителство. А Денков просто е тема, която е приключена след три месеца, няма какво да дискутираме повече за този човек", заяви.

Тук са нужни малко уточнения. Николай Денков няма да е премиер по силата на ротацията, за която ПП-ДБ се разбра с ГЕРБ след точно няколко месеца - по-точно от март. Премиер трябва да стане Мария Габриел (ГЕРБ). Така че Пеевски не казва новина.

ГЕРБ и ПП-ДБ нямат нужда от Движението, защото и сами имат парламентарно мнозинство (не стана ясно кои точно са хубавите неща за държавата, които без ДПС е нямало как да се случат).

Двата гласа "за" кабинета "Денков" бяха на Пеевски и на бившия вече лидер на партията Мустафа Карадайъ, който Пеевски в момента измества.

И при двата вота на недоверие досега цялата парламентарна група на ДПС - не само два гласа - гласува в подкрепа на правителството.