Колективна оставка подадоха шефовете на Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022), личи от обширна позиция, която публикуваха на официалната страница на организацията във фейсбук. 

Това е организацията, която притежава лиценз от държавата, издаден от служебния спортен министър Весела Лечева. Тя е в спор с новосъздадената наскоро и обединила четири структури Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ) за управлението на шаха в България покрай изолацията в чужбина, в която страната ни бе изпаднала в последните десетина години.

И двете федерации са подали документи в Международната федерация (ФИДЕ) и на 17-и този месец тя трябва да се произнесе коя ще признае. Изглежда, че предимство има БСФШ, излъчила женския национален отбор, който спечели европейската титла в Будва, за което получи "уайлд кард".

А дни преди това БФШ 2022 планира да проведе Общо събрание в Плевен, на което да смени ръководството си.

В декларацията си оглавяваната от Васил Антонов федерация обяснява своята гледна точка за процесите в последните месеци. Споменати са действия на спортния министър Димитър Илиев и на Небие Кабак, депутатка от ДПС и шефка на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в парламента.

За Илиев се казва следното:

"Изумени сме и от даденото от министър Илиев интервю по Дарик радио, в което бяха застъпени тези, които смятаме, че не почиват на достоверна информация, а по - конкретно - категоричното становище, че няма да бъдем приети в Международната шахматна федерация, защото част от нас били замесени в корупционни дейности назад във времето.

По повод държавното финансиране за 2024 г., тук е мястото да споменем, че федерация има и сега, ще има и догодина и тя ще отговаря на изискванията за финансиране."

А за Небие Кабак пише дословно:

Не по-малко озадачени оставаме и от писмото, за което узнахме, изпратено от председателя  на  парламентарна Комисия по  въпросите  на  децата,  семейството, младежта и спорта в 49-то  Народно събрание на Република България г-жа Небие Кабак до международната федерация по шахмат, с което подкрепя приемането във ФИДЕ на нелицензирана организация за сметка на лицензираната такава. Това е недопустимо вмешателство на представител на законодателната власт в работата на изпълнителната, която чрез Министерството на младежта и спорта е връчила лиценз след провеждане на законово регламентирана процедура.

Писмото завършва така:

В  името  на  шахматното  единство  и  на  възможността  за  получаване  на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС) взехме единодушно решение за оптимизиране на управленската структура на „БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022“, удовлетворявайки, но не приемайки внушенията, с които се спекулира пред международната шахматна общественост и в публичното пространство у нас, подаваме колективна оставка. Мотивът ни е породен от гореизложените обстоятелства и по-конкретно  липсата  на  адекватна  държавна  подкрепа.  С  тази  оставка  ние категорично настояваме за адекватност, законосъобразност, прозрачност и достойно финансиране на шахмата у нас чрез единствената организация, имаща законно право на такова финансиране - „БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022“.

Последва реакция от страна на специалиста по спортно право Георги Градев, който е част от временната комисия, която бе спусната от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз да управлява спорта в България до намиране на изход от сложната ситуация. Той също така е сред шефовете на БСФШ, беше  отбора в Будва.

Градев, който е в епицентъра и на процесите във футбола, нарича Васил Антонов "шахматния Боби Михайлов". 

Неговата гледна точка за шахматните неволи и сложната ситуация, можете да видите в линка по-долу: