"Явна фактическа грешка."

На това основание новият кмет на Царево Марин Киров смята да опита да върне общинския път към Силистар, който се намира в частен терен и преди няколко дни осъмна блокиран за достъп, респективно - няма достъп и до плажа. 

Както Клуб Z писа, на единствената връзка с ивицата, посещавана от хиляди туристи, собственикът на имота постави голям бетонов блок с надпис: "Частен имот! Преминаването забранено!"

Във вторник Киров коментира пред медията ни, че е решен до лятото да се справи с проблема - или като се намери вариант за използването на пътя, или като се провери може ли да се трасира обходен маршрут.

От Министерство на регионалното развитие и благоустройството още тогава се усъмниха, че може да има някаква грешка при нанасянето в кадастъра, като пътят всъщност не е частен, а общински и посочиха, че за да се установи това, трябва да се направи замерване намясто.

Любопитното е, че за "явна фактическа грешка" говори още през 2019 г. тогавашният омбудсман Мая Манолова, която е сезирала бившите министри в кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Десислава Танева и Нено Димов, тогавашната началничка на Службата по геодезия, картография и кадастър, както и бившия вече дългогодишен кмет на Царево Георги Лапчев. Манолова е получила сигнал от граждани, че от цели 14 години гражданите са възпрепятствани да използват обществения път. Факт: спорадично по отношение на достъпа до Силистар избухваха скандали, като собствениците на имотите изискваха от летовниците такса за преминаване - т.е. на практика - за достигане до плажа.

Пътят се намира в спорния имот, заради който бившият вече кмет предизвика скандал през лятото на 2018 г., като внесе проект за подробен устройствен план, с който на практика се даваше зелена светлина за строителството на вилно селище върху 22 дка в защитената местност срещу обещанието общината да получи път. Мястото е познато като бивш свинарник.

Така преди вече близо пет години Манолова е констатирала, че имотът попада в обхвата на Закона за опазване на земеделските земи и за нея пътят трябва да се ползва свободно от хората.

"Известно е, че като отделен вид територия транспортните съоръжения за общо ползване не се засягат от прилагането на законите за възстановяване на собствеността върху земеделските земи или гори и земи от горския фонд или раздържавяване по друг законен способ.

Изричните разпоредби от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - "земи, заети от транспортни съоръжения за общо ползване" и от Закона за възстановяване на собствеността върху гори и земи от горския фонд - "комуникационни съоръжения, както и прилежащите към тях сервитутни зони и терени" имат императивен характер и са установени в обществен интерес, а спазването им е условие за валидност на постановения административен акт от органите по поземлена собственост."

И още:

"Посочените данни са показателни за извод за допусната явна фактическа грешка, непълнота или грешка в кадастралната карта и регистри, свързани с нарушаването на единството на пътната мрежа за общо ползване чрез нанасянето на имотна граница върху питищата, свързващи републиканския път с плаж Силистар."

С други думи - омбудсманът е оспорила изобщо легитимността на претенциите за частна собственост върху въпросния път.

Видимо, пет години по-късно нито една институция не се е справила с проблема

"В едната част се намира река, а над него преминава държавен горски фонд. Вече опитахме с областния управител да прокараме трасе през държавния горски фонд, за да може да го заобиколим, но РИОСВ и природен парк "Странджа" ни отказаха.

В реката няма как да преминават колите, така че единственият достъп до плажа преминава през този частен имот", заяви през 2018 г. Лапчев покрай скандала с дадената зелена светлина за строителство в имота и вечния проблем със спирането на достъпа на туристите до плажа.

Или излиза, че обходно трасе не може да бъде намерено - може да се използва единствено заграденият днес път.