Кметът на Царево Георги Лапчев не знае дали ще има строителство край защитения плаж Силистар. Това стана ясно от думите му пред бТВ тази сутрин.

Темата "Силистар" стана актуална, след като самият Лапчев внесе в общинския съвет предложение за промяна на ПУП в местността, с което да се позволи изграждане на път и вилно селище - ниско строителство - на 22 дка в непосредствена близост до плажа. Теренът е част от природен парк "Странджа" и попада в границите на защитените територии по "Натура 2000". 

Съветниците в Царево (с мнозинство от ГЕРБ) приеха решението, ден по-късно обаче - заради обществените настроения, лидерът на партията Бойко Борисов поиска решението да не се изпълнява. Седмица по-късно подходи по закон и настоя областният управител на Бургас Вълчо Чолаков да спре продецурата по съдебен ред. След това прокуратурата се сети да се самосезира, а местните екологични власти "откриха", че решението е в нарушение на закона. 

Според Георги Лапчев не зависи от него или от местните власти дали до Силистар ще се строи каквото и да е:

„Това зависи от институциите, тъй като собственикът на имота е онзи, който трябва да вземе съответното съгласуване от РИОС, от земеделието и когато предостави тези документи, едва тогава процедурата може да бъде завършена. Ние като община само даваме старт на една процедура, като причината е да подсигурим достъпа до плажа”, посочи той.

Не става ясно защо, ако общината иска да се гради път до плажа, в предложението за промяна на ПУП фигурира "вилно селище". 

Кметът продължи с обясненията. Според него решението, което е предложил, а съветниците са приели, цели  да се  предотвратят евентуални дела към държавата и към общината и  да се реши 10-годишният проблем, свързан с пътя до плажа.

„В едната част се намира река, а над него преминава държавен горски фонд. Вече опитахме с областния управител да прокараме трасе през държавния горски фонд, за да може да го заобиколим, но РИОСВ и природен парк „Странджа” ни отказаха. В реката няма как да преминават колите, така че единственият достъп до плажа преминава през този частен имот”, заяви Лапчев.

По думите му няма внесен план за застрояване, а има внесено искане за стартиране на процедура по ПУП. „Дали тя ще завърши и ще получи съответните съгласувания, зависи от това дали собственикът ще го пожелае. Ние не сме собственик, така че няма как да преследваме такива желания”, подчерта Лапчев.

Според него казусът е недостатъчно добре обяснен на обществото и трябва да се разясни каква всъщност е идеята.