Ако днес опитате да стигнете до плаж Силистар - ще можете, но след известна физзарядка. Т.е. без автомобил. Пътят до защитената местност е преграден с бетонов блок и обозначен като частна собственост, за което сигнализираха местни жители.

Оставен е и мобилен телефон. На него отговаря адвокат Венцислав Дудоленски. Пред Клуб Z Дудоленски обясни, че само представлява дружеството, собственик на имота. 

"Имотът не е заграден, хората могат пеш да стигнат до плажа", посочи той в отговор на въпрос относно свободния достъп до държавната ивица, гарантиран и със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Казусът никак не е нов. Става въпрос за спорния имот, заради който бившият вече кмет Георги Лапчев предизвика скандал през лятото на 2018 г. като внесе проект за подробен устройствен план, с който на практика се даваше зелена светлина за строителството на вилно селище върху 22 дка в защитената местност срещу обещанието общината да получи път. Мястото е познато като бивш свинарник.

След разразилия се скандал се намеси лично тогавашният премиер и партиен лидер на Лапчев Бойко Борисов, както и бившият областен управител Вълчо Чолаков.

Клуб Z потърси новия кмет на Царево Марин Киров. Киров посочи, че вече работи по казуса, макар да няма внесен официално сигнал за това.

"Търси се вариант за обходен маршрут, което обаче трябва да бъде съгласувано и с Регионалната инспекция по околната среда и водите", посочи той.

Факт е, че Силистар е защитена местност в територията на защитения парк "Странджа" и част от НАТУРА 2000. Цялата местност "Силистар" е обявена за защитена с решение на Министерството на околната среда и водите от 1992 г.

"Осъзнаваме, че там има плаж, достъпът до който трябва да се осигури. Амбицията ни е до лятото да се намерим изход от ситуацията - дали ще е този път или друг. Но трябва и да спазваме закона. В комуникация сме с РИОСВ, за да видим може ли да се прокара алтернативен маршрут и колко дървета трябва да се изсекат за целта", допълни той.

Киров припомни, че отдавна се търси обходен маршрут. Факт, имаше такава процедура по времето на Вълчо Чолаков, която новият кмет сега възобновява.

По думите му собствениците на имота имат всички документи за собственост, в т. ч. за терена на пътя. Няма внесено инвестиционно намерение на този етап.

Потърсихме и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Оттам са започнали проверка за това има ли грешка в кадастъра - тоест, пътят да е общински, но неправилно нанесен като частен такъв. За целта ще се изпратят хора на място, за да направят заснемане и замерване.

Според публикация на "Биволъ" покрай скандала с ПУП-а, собственик на терена е "Ню Билдинг Естейтс" ЕООД. Дружеството е придобило имота с площ 22 169 кв.м. на 30 юли 2018 г. от Сибанк/ОББ срещу 435 172 лв. или близо 10 евро на кв.м. "Ню Билдинг Естейтс" с капитал 500 лв. е собственост на "Ню Билдинг Пропърти" ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на лицето Десислава Цветанова Георгиева.

Адвокат Дудоленски не можа да се сети при разговора ни как се казва дружеството, собственик на имота, но обеща да провери и да ни каже по-късно днес.