Идната седмица няма да бъде взето решение за приемането на България в Шенген, съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Изобщо няма да има гласуване на Съвет „Вътрешни работи“, който ще се състои на 5 декември. Вместо това вътрешните министри от страните членки на ЕС ще направят преглед на актуалното състояние – т.нар. state of play. Ще бъде направена оценка на напредъка на България и Румъния по пътя на присъединяването им към Шенгенското пространство за свободно движение.

Решение за присъединяване няма да бъде взето, въпреки че докладът от мисията за установяване на факти, проведена наскоро от Европейската комисия у нас, е изключително положителен. Източниците ни разполагат с информация за положителни заключения в документа. Предстои те да бъдат обсъдени от министрите и от страните членки.

Тази мисия бе организирана по настояване на Нидерландия – една от двете страни членки, които се противопоставят на влизането ни в Шенген. Другата е Австрия.

„Напълно ясно е, че трябва да вървим напред и да вземем решение. Няма никакво съмнение в това. Но знаете, че за него се изисква единодушие.

Дали сме далече от това? Не, много сме близко. Ще вземем ли обаче решение във вторник? Не.

Ще направим преглед на актуалното състояние. Дискусията ще бъде положителна, за да бъде постигнато решение преди края на годината. Искрено се надяваме на това“, казаха нашите събеседници.

И се извиниха за това, че не могат да отговорят по-убедително на въпроса ни. Те допълниха, че заедно с оптимизма е необходима и известна доза реализъм.

„Тази среща обаче не е последната възможност за вземане на положително за вас решение“, подчертаха  събеденниците ни.

Решения могат да бъдат взети от КОРЕПЕР – постоянните представители, на други съвети с участието на министри. Това може да стане във всеки един отделно взет ден.

Напълно възможно е решение за влизането на България и Румъния в Шенген да бъде взето до края на годината и от испанското председателство на Съвета на ЕС се надяват на това, изтъкнаха дипломатите. Това може да стане и с писмена процедура, без свикване на съвет в Брюксел.