Марейд Макгинес - еврокомисарят по  финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, ще провери на място в България как властите упражняват контрол по границата с Турция, най-вече с цел прилагането на санкциите на ЕС.

Това съобщи Европейската комисия. Макгинес пристигна у нас днес на двудневно посещение.

Тя ще отиде на българо-турската граница утре, придружена от министъра на финансите Асен Василев и ще се срещне с шефовете на митниците, Гранична полиция и Националната агенция за приходите (НАП).

В съобщението не се уточнява за кои точно санкции става дума. Миналата седмица обаче стана ясно, че има достатъчно доказателства, че територията на Турция е използвана за отклоняване на санкционирани стоки към Русия, най-вече използвани за военни цели. Износът им от Турция към Русия се е увеличил значително в периода януари-септември 2023 г. в сравнение с времето преди войната. Данните се съдържат в доклад за отношенията между ЕС и Анкара, представен от върховния представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Тогава ЕС предложи сближаване с Турция, като постави редица условия. Едното от тях е въздържане от заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Освен прилагането на санкциите Марейд Макгинес обсъди реформите у нас, свързани с борбата срещу прането на пари, както и бъдещето на финансите.

Еврокомисарят се срещна с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев и външния министър Мария Габриел. Не се съобщава обаче за среща с президента Румен Радев.

„Мисията не еврокомисаря е фокусирана върху нейния ресор, включително прилагането на санкциите и борбата с прането на пари. Пътуването включва и посещение на границата с Турция, за да се види на място как се прилагат санкциите. Предвид този контекст среща с президента не е била предвидена“, отговориха от Комисията на запитване на Клуб Z.

Налице е огромен ръст на внос-износ на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, минаващ през България. Това заяви финансовият министър Асен Василев след среща с премиера и еврокомисаря по финансовата стабилност Марейд Макгинес.

“Работим с ЕК да идентифицираме каналите и компаниите и те ще бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус в рамките на посещението ни на “Капитан Андреево” утре. Това е една от най-натоварените граници в света. Става въпрос за поток от стоки, които тръгват от други страни в Европа или стигат до такива”, каза Василев.

По думите му, около 20 000 са компаниите в Европа, които избягват санкциите срещу Русия, но проблемът е, че използват изрядни митнически документи. Затова съвместно с ЕК ще бъдат създадени механизми за пълното прилагане на 12-ия пакет санкции.

Премиерът Денков уточни, че става въпрос за електронни компоненти.

Министър-председателят коментира и твърденията, че българската "Лукойл" е избягвала санкциите срещу Русия.

“Когато излезе въпросният доклад и статиите, които го обсъждаха, няма доказателства, има предположения и внушения. И всички наши проверки показват, че Лукойл Нефтохим не е нарушил нито един български закон, европейски регламенти митническа разпоредба. Без да има ясни доказателства, аз не бих искал и медии, и политици да злоупотребяват с такива обвинения. Ако намерим следа за такова нещо, ще бъдем ясни и прозрачни и ще го представим пред вас”, каза Денков.

Относно засечения канал за трафик на стоки с двойна употреба през България към Русия Марейд Макгинес заяви:

“Казах, че тези санкции са най-задълбочените и широки, които Европа някога е прилагала. Работим тясно с държавите членки, защото те ги изпълняват. Това е тяхна отговорност. Колкото повече санкции, толкова по-голяма опасност да се избегнат. Точно затова работим с държавите, за да се избегне такова заобикаляне на санкциите.

Трябва да бъдем стриктни при търговските потоци и знаем, че има стоки, които заобикалят санкциите и отиват на бойното поле. Трябва да използваме всичките си ресурси, за да определим къде има такъв риск. Това включва обсъждане със съседни държави. Важно е да се избягва използването на държави-членки и продукти, идващи от тях, през заобиколни маршрути".

Макгинес приветства решението на българските власти за по-ранно отпадане на дерогацията за преработка на руски петрол у нас и допълни, че тече проверка дали "ЛукойлНефтохим" спазва санкциите.

"Нашите служби са във връзка с българските по отношение една петролна компания, но искаме внимателно да проверим доколко са верни тези твърдения. Силно приветстваме желанието да бъде премахната дерогацията много по-рано. Това говори за желанието на България да се изпълняват санкциите спрямо Русия”, каза тя.