„Ясно е, че предложението на Европейската комисия за присъединяването на Украйна към ЕС е неоснователно и лошо подготвено. Няма място за него в дневния ред на Европейскиья съвет през декември.“

Това написа в „Екс“ (бившия „Туитър“) унгарският премиер Виктор Орбан.

Орбан се противопостави на идеята още преди месец, когато Комисията реши да даде зелена светлина на преговорите. На 14 и 15 декември в Брюксел ще се състои среща на върха на ЕС. И се очаква именно тогава лидерите да вземат решение за започването на преговорите.

Преди две седмици Орбан изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в който иска дебат за политиката на ЕС към Украйна. Той предупреди, че в противен случай Унгария ще налага вето на решения, за които се изисква единодушие. Такова е необходимо и при гласуване за започване на преговори.

Унгария се противопоставя и на военната помощ за Украйна.

„Европейската комисия се придържа към предложението си за започване на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС и продължава да смята, че тя е извършила впечатляваща работа като съдържание и бързина“, заяви говорителката на ЕК Ана Писонеро в отговор на въпрос за туита на Орбан.

Тя припомни, че пакетът по разширяването на ЕС е бил представен в Комисията по външни работи на Европейския парламент, на заседание на постоянните представители и сега страните членки (Съветът) трябва да вземат решение за следващите стъпки.

„От ключово значение е помощта за Украйна да бъде одобрена до края на тази година, за да може тя да я получава от началото на следващата“, изтъкна Писонеро.