Бившият президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес може да се окаже поредният, свързан с най-популярния спорт, който се озовава в Саудитска Арабия, съобщава каталунският в. "Ел Насионал". Макар и с неофициален статут на първо време заради санкция от ФИФА.

На 10 септември той подаде оставка заради скандала с целувката с националката на "Ла роха" Дженифер Ермосо по време на награждаването след Световното за жени в Австралия.

Рубиалес, който вече е изградил доста добри контакти с кралството, може да стане част от екипа, наел се с организацията на Световното през 2034 г. Към момента Саудитска Арабия е единствен кандидат за Мондиала и се очаква да остане такъв до избора на ФИФА догодина. Не само финансовата мощ на страната, а и логиката на вземане на решения за домакини води към Азия. 

Световното през 2026 г. е в САЩ, Мексико и Канада, а юбилейното четири лета по-късно ще е в Латинска Америка, Мароко, Испания и Португалия.

Рубиалес вече изтърпява наказание от ФИФА да заема пост във футбола за три години, но до изтичането му може да дава съвети неофициално.

Той познава добре арабската държава, тъй като премести там турнира за Суперкупата на Испания от 2020 г. Явно това е помогнало в Рияд да решат да го ангажират.

Според вестника Саудитската футболна федерация е направила вече оферта от няколко милиона долара на Луис Рубиалес, за да го убеди да се присъедини към проекта.

Междувременно делото срещу него за целувката с Ермосо е в ход и догодина вероятно ще има развръзка.