Страните членки (Съветът) на ЕС няма да одобрят днес влизането на България и Румъния в Шенген.

Това съобщи испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка преди началото на Съвет "Вътрешни работи" в Брюксел. Така той потвърди казаното по-рано от дипломатически източници за Клуб Z.

Вместо гласуване вътрешните министри на страните от ЕС ще направят преглед на актуалното състояние на подготовката на двете страни за присъединяването им към зоната за свободно движение.

България е искала именно преглед на актуалното състояние, докато Румъния е била за гласуване, споделиха за Клуб Z дипломати в Брюксел. Австрия, която е против приемането и на двете страни, била категорично против темата изобщо да бъде включвана в дневния ред на Съвета.

Министрите ще обсъдят и доклада на Европейската комисия за организираната наскоро у нас мисия за установяване на факти и ще направят оценка специално на готовността на България, каза още Фернандо Гранде-Марласка. Мисията бе организирана по настояване на Нидерландия, която е по-благосклонна към Румъния.

Утре, т.е. само ден след Съвета, за първи път ще се събере новоизбраният нидерландски парламент. Първа политическа сила след последните избори е крайно дясната Партия за свободата на Герт Вилдерс, която е изобщо против разширяването на ЕС. Тя обаче няма необходимото мнозинство. Втората и третата политическа сила в Ниската земя обявиха, че няма да влизат в коалиция с хората на Вилдерс.

Испанското председателство на Съвета на ЕС обаче не губи надежда приемането ни в Шенген да бъде гласувано до края на годината. Възможно е това да стане на Съвет в какъвто и да било формат.

"Работим усилено за това", отговори Фернандо Гранде-Марласка на неколкократно зададения въпрос дали е възможно двете страни да бъдат приети в Шенген до края на испанското председателство.

Но не пожела да каже как ще бъде прието евентуалното решение, нито дали ще бъде свикан извънреден Съвет "Вътрешни работи".

Интересното е, че през декември 1995 г., когато България бе вкарана в т.нар. черен "Списък 101", председател на Съвета на ЕС пак бе Испания.

„Не се отказвам от целта си България и Румъния да станат част от Шенген още тази година, - заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. - Наскоро проведохме мисия за установяване на фактите в България и тя бе наистина успешна. Така че ще използвам тази възможност да разкажа за нея и колко добре са подготвени и България, и Румъния за присъединяването си. Затова моята цел продължава да бъде решението да се вземе до края на тази година“, допълни тя.

Изобщо не се разглежда въпросът за приемането в Шенген първо по въздуха, а после и по суша, категорични бяха дипломатите, с които разговаря Клуб Z. За т.нар. частично приемане говорят от няколко месеца насам източници и в София, и в Брюксел.

Технически невъзможно е и разделянето на България и Румъния, макар да изглежда, че северните ни съседи са „с едни гърди напред“ заради по-доброто отношение към тях от страна на Нидерландия. Причината е, че в такъв случай трябва да има две отделни процедури и две решения.

В същото време австрийският вътрешен министър бе напълно категоричен, че няма намерение да гласува за разширяването на Шенген нито с Румъния, нито с България.

"Нашата позиция е, че Шенген трябва да стане по-добър, а не по-голям", заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер. "Никога досега Шенген не е бил по-малък - има вътрешен граничен контрол в Германия, в Австрия, във Франция. Трябва първо да се укрепи външната граница и да се приеме бърза процедура за отхвърляне на бежанците", посочи той.

На припомнянето на австрийските медии в Брюксел, че почти няма бежанци, влезли в ЕС от българската граница и че София е инвестирала исканите от Австрия средства за укрепване на външната граница, Карнер се съгласи, че това е така, но това не променя позицията му, защото другите външни граници са проблемни.