Името на най-успелия български шахматист при мъжете Веселин Топалов също се оказа замесено във войната между двете федерации, който се борят за легитимност и управление - притежаващата лиценз от държавата Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ).

Втората излъчи националния отбор за жени, донесъл миналия месец европейската титла отборно.

А и двете спорят за членство във ФИДЕ (Международната федерация), което практически ще върне страната ни в световния шахмат. Заради вече десетилетни неразбории България е извън картана на древната игра. 

Решение се очаква да бъде взето на 17 декември на Генерална асамблея на ФИДЕ, като ще бъдат разгледани документите на двете организации. 

Вчера Веселин Топалов отрече да членува с БСФШ. 

"Категорично отричам да съм член на БСФШ, не желая името ми да се забърква в скандали", заяви бившият световен шампион пред ekspresso.bg. Той определя  информация, изглежда изпратена до ФИДЕ от федерацията, начело на която е Милен Василев, като "документална измама".

В поредна декларация до медиите от страна на БФШ 2022 се казва още, че подобна реакция имало и от други шахматисти, почетният председател на съдиите Здравко Недев и т.н. Като състезатели на БСФШ били посочени лица, които отдавна са починали, посочва още федерацията, начело на която е Васил Антонов.

През миналата седмица той и членовете на УС подадоха оставка, а предстои Общо събрание.

Ето пълният текст на позицията на БФШ 2022 (без редакторска намеса): 

„БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022” се запозна с дневния ред на предстоящата на 17 декември Генерална асамблея на ФИДЕ, на която трябва да бъдат разгледани документите за нейното членство в Международната шахматна федерация. 

Станаха известни невероятни факти в опит да се компрометира членството на България. 

С изумление установихме, че в подадените до ФИДЕ от основаната от 3 клуба в началото на октомври 2023 г. при съмнителни обстоятелства „БЪЛГАРСКА СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ” с председател Милен Василев, са налице откровени неверни данни. 

Като състезатели на това сдружение са посочени лица, които отдавна са починали, както и водещи наши шахматисти, нямащи нищо общо с „БЪЛГАРСКА СПОРТНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ”. Особено фрапиращ е случаят с най-великия български шахматист Веселин Топалов. Узнавайки за грубата злоупотреба с името му, 19-ят световен шампион реагира с гневна декларация, категорично разграничавайки се от организацията на Василев. Подобна бе реакцията и на редица български шахматисти, сред които и национални шампиони, декларирали, че нямат нищо общо с тази т.нар. „федерация“, плод на спешен инженеринг с цел получаване на лиценз по „втория начин“.

Същото сдружение е посочило за свои членове и клубове, които никога не са подавали заявления за такова. За председател на Съдийската комисия на това сдружение в документите към ФИДЕ е посочен почетният председател на съдиите у нас, най-титулуваният шахматен арбитър - Здравко Недев, който също няма нищо общо с новоучредената организация. 

Основаното на 3 октомври тази година сдружение също така е посочило, че негови отбори са взели участие в международни състезания, проведени през август и септември. Ангажиментът ни като лицензирана федерация е да защитим шахматната общност от такава невярна информация и спекулации, за да осигурим нормална възможност за клубовете и шахматистите у нас да участват пълноценно в международния шахматен календар. Разполагаме с всички документи по случая и ще сезираме компетентните органи."

Георги Градев: Умиращата змия пак е тръгнала да хапе

Последва бърза реакция от специалиста по спортно право Георги Градев, който е част от временната комисия, спусната от ФИДЕ и ЕШС, да управлява родния шахмат. И част от БСФШ.

"Умиращата змия пак е тръгнала да хапе", така той е озаглавил свой пост във Фейсбук.

На свой ред Градев вини БФШ 2022, че в документите за членство във ФИДЕ е посочила за свои членове Антоанета Стефанова, нейният съпруг Иван Чепаринов, други златни момичета от Европейското, като Виктория Радева, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева... Той прилага доказателства.

Градев разкрива, че последните две са отказали да подпишат декларации за фининсиране с организацията, която има лиценз от държавата.

Цялата позиция на Георги Градев, можете да видите по-долу: