Люпчо Палевски-Палчо - издирван за жестокото убийство на 14-годишно момиче в Скопие, е арестуван. Информацията съобщи вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски. Мъжът е заловен в Турция.

Първоначално след зверското престъплениие и откриването на тялото с овързани ръце и крака, бе казано, че заподозреният е избягал в България.

Със съвсем кратко съобщение родното МВР обяви преди дни, че такъв човек първо не е подаван за издирване и второ - няма данни да е влязъл в България.

Историята

След седмица в неизвестност тялото на Ваня Гьорчевска беше открито с вързани ръце и крака в чувал край езеро в село до македонската столица. Зверското престъпление потресе страната.

Ученичката от Скопие беше обявена за изчезнала на 27 ноември около 8:30 ч. сутринта на тръгване за училище и в продължение на седмица медиите всеки ден задаваха въпроси към полицията дали издирването ѝ има резултат. Тялото на момичето е намерено простреляно в близост до Скопие. Край Велес пък беше открит мъртъв и 74-годишен мъж, обявен за изчезнал на 24 ноември.

Чак вчера МВР в Северна Македония издаде международна заповед за Палевски, който след смъртта на момичето е заминал с автомобил за Белград, а ден по-късно, с друга кола е преминал транзитно през територията на България и е влязъл в Турция. Шофьорът, който е превозил Палевски през България, също е арестуван, съобщиха по-рано от прокуратурата, а министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски благодари на колегите си от Сърбия, България, Турция и Хърватия за оказаното съдействие, съобщава БТА.

По-късно прз деня и македонският премиер Димитър Ковачевски изрази благодарност за успешното сътрудничество между Сърбия, България и Турция за ареста на заподозрения.

Ковачевски, който е на посещение в Европейския парламент, изрази благодарност на Хърватия, която по собствена инициатива е извършила проверка на своя територия и е информирала партньорските служби, както и за отличното сътрудничество в рамките на Интерпол.

В основата на всичко стои битова история на разделени родители. Сред обвиняемите за жестокото престъпление е и бащата на момичето, който според властите е поръчал отвличането ѝ с цел откуп от майката. 

Според водещата засега хипотеза след отвличането нещо се е объркало, наетият за целта мъж е изпаднал в паника и е убил детето.

На пресконференция в понеделник вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски обяви, че трима заподозрени за убийството на 14-годишното момиче и на 74-годишния мъж от Велес са задържани. Той добави, че се издирват още двама души, за един от които има данни, че е заминал първо за Белград, а след това за България. Медиите в Северна Македония откриха зад инициалите на основния организатор Л.П., посочени от полицията, лидер на неголяма политическа партия в страната. Той е заминал с адвоката си за Белград, след което към България, твърдеше тогава вътрешният министър на Скопие.

Спасовски потвърди, че всички заподозрени са от тази партия, чиято централа е била претърсена заедно с още обекти в Скопие и Велес.

Връзката с другия случай, на 74 годишния мъж от Велес, е познанството му с един от заподозрените, на когото е дължал пари. Неговият автомобил е бил използван, за да бъде отвлечено детето, след което е бил запален. Отвличането е станало във входа на жилищния блок, а полицията разполага с много записи от охранителните камери, които проследяват случилото се. 

Кой е Люпчо Палевски

Задържаният Люпчо Палевски - Палчо е бивш строителен предприемач. Той е собственик и на седмичник "Старт", автор на подкаст в "Инфомакс" и основател на собствена партия на име "Десна". В миналото Палевски е бил шеф на градската организация на СДСМ в Скопие.

Палевски е известен с организирането на протести срещу България през 2022 г. и с подкрепата си за руската военна инвазия в Украйна.