Бившият британски премиер Борис Джонсън обяви, че дълбоко съжалява за високия брой смъртни случаи по време на пандемията от COVID-19 и призна, че е допуснал грешки. Изслушването му е част от разследване на политиките на правителството на Джонсън за справяне със здравната криза, предаде Ройтерс.

Бившият кмет на Лондон пое лична отговорност за всички взети решения и изтъкна, че разбира обществения гняв. Изявлението му беше прекъснато от протестиращи, които по-късно бяха принудени да напуснат залата.

"Мога ли да кажа, че разбирам чувствата на жертвите и техните семейства и дълбоко съжалявам за болката, загубата и страданието на тези жертви и техните семейства", обяви Джонсън.

"Имаше ли неща, които можехме да направим по различен начин? Без съмнение. Но бих се затруднил да ги изброя пред вас сега йерархично".

Джонсън, министър-председател в продължение на три години между 2019 г. и 2022 г., подаде оставка след поредица от скандали, включително съобщения, че той и други длъжностни лица са присъствали на купони в "Даунинг стрийт" през 2020 г. и 2021 г. - в пикове на пандемията, когато на британците бе забранено дори да присъстват на погребенията на роднини.

По време на разследването бяха отправени сериозни критики срещу Джонсън за предприетите мерки за справяне с пандемията, включително отказа му да наложи локдаун през март 2022 г., какъвто режим бе възприет в повечето европейските държави. Той е критикуван заради начина на вземане на решения в ключови моменти от кризата, включително кога да наложи ограничения върху движенията на жителите на Великобритания. В частни съобщения, с които разполагат разследващите, Джонсън е обвиняван от високопоставени държавни служители, че променя стратегическата посока всеки ден и не е в състояние да ръководи.

Твърди се, че в даден момент бившият премиер попитал дали издухването на сешоар в носа може да убие вируса. Друг път пък предложил да бъде инжектиран с COVID по телевизията, за да успокои обществените страхове.

Джонсън е изправен пред два дни на разпити, които вероятно ще бъдат най-емоционално натоварените от разследването, търсещо отговор на въпроса защо Великобритания е сред страните с най-висок брой смъртни случаи от COVID (над 230 000).

"Нека хората умират"

Джонсън пристигна над 3 часа по-рано преди изслушването си, избягвайки семействата на починалите от COVID-19. Те искаха да потърсят сметка от бившия премиер заради твърденията, че е казал на колеги, че би предпочел да види как хората умират в големи количества, отколкото да се наложи втори локдаун, припомня Ройтерс.

Разследващите твърдят, че разполагат с доказателства от бившия главен научен съветник на правителството Патрик Валънс, който пише в дневника си през октомври 2020 г., че Джонсън е искал да остави вируса да се разпространи, вместо да нареди на британците да се затворят по домовете си. 

Други старши съветници, включително Доминик Къмингс ("архитектът на Брекзит") и Еди Листър, твърдят, че Джонсън също е казал "оставете телата да се трупат високо".

Бившият премиер отрича да е отправял подобни коментари.