Американската попзвезда Тейлър Суифт, беше обявена за "Личност на годината" на сп. "Тайм" за 2023 г.

"Голяма част от това, което Тейлър Суифт постигна през 2023 г., е неизмеримо. Тя се ангажира да придаде стойност на мечтите, чувствата и преживяванията на хората, особено на жените, които се чувстваха пренебрегвани и рутинно подценявани", каза главният редактор на списанието Сам Джейкъбс.

На 33-годишна възраст Суифт, чиято кариера започна като кънтри певица, добавя още едно признание към дългия си списък с успехи и рекорди. Нейните албуми или техните преиздадени версии често оглавяват американските класации, какъвто в момента е случаят с 1989 (Taylor's Version), който е на върха в чарта Билборд 200.

На фона на феноменалния успех на турнето ѝ, белязано и от скандал около продажбата на билети, концертите бяха прожектирани и в кината, а Тейлър Суифт оглави северноамериканския боксофис през уикенда, в който излезе концертният ѝ филм, припомня БТА.

Сп. "Тайм" отбелязва, че изпълнителката на хитове като Shake It Off и Cruel Summer, която наследява украинския президент Володимир Зеленски на престижната позиция, е "първият човек в областта на изкуството, обявен за "Личност на годината" заради успеха си като артист".

Главният редактор на списанието посочва, че отличието често се присъжда държавни глави или титани на индустрията, но "Тейлър Суифт е намерила начин да премине границите и да бъде източник на светлина". 

"Заради това, че изгради свой собствен свят, но направи място за толкова други хора, заради това, че превърна историята си в световна легенда, заради това, че донесе радост на общество, което отчаяно се нуждае от нея, Тейлър Суифт е "Личност на годината" на сп. "Тайм", пише още Сам Джейкъбс. 

Тейлър Суифт успя да победи осем други финалисти. Сред тях бяха руският президент Владимир Путин,  китайският президент Си Цзинпин, британският крал Чарлз III,  председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, хитовият филм "Барби", холивудските сценаристи и актьори, които стачкуваха това лято.

Тейлър Суифт e първата жена, която се появява два пъти на корицата на "Таймс" за Личност на годината от началото на класацията през далечната 1927 г. Суифт беше обявена за "Личност на годината" и през 2017 г., когато беше призната за една от "Нарушилите мълчанието", които вдъхновиха жените да говорят за сексуално неправомерно поведение.

Като първата жена, призната повече от веднъж за "Личност на годината", Суифт се присъединява към малка група от многократни избраници, заедно с няколко президенти на САЩ и световни лидери.

Суифт спечели подобни признания от списанието "Пийпъл" (People), което я обяви за най-интригуващата личност на годината за 2023 г., и от сп. "Форбс" (Forbes), което я определи като номер 1 в списъка си с най-влиятелните жени в света в медийния и развлекателен бизнес.

На 33 години Суифт, която 12 пъти е била носителка на наградата "Грами", може би е на върха на кариерата си. Тя стана най-стриймваният изпълнител на Spotify в световен мащаб тази година. Нейните песни са натрупали повече от 26,1 милиарда слушания от началото на годината, според Spotify Wrapped.