"15 минути почивка. Те ще се сбият!"

С това изявление от парламентарната трибуна зам.-шефката на парламента Росица Кирова обрисува поредния сблъсък в пленарната зала между депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков и депутати от "Възраждане", който се случи днес.

Екшънът бе предизвикан от реплики на Пейков към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който говореше от трибуната по време на дебатите около ветото на президента по повод предоставянето на БТР-и за Украйна.

Какво точно си казаха Пейков и депутатите от "Възраждане" не се чу. Известно е обаче, че Пейков е един от най- върлите подигравчии на русофилската партия.

"Вие се опитвате да нормализирате един език, който е неприемлив.

Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към вас. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение.

Винаги мога да ви назова "Коцето Късопишков", имам предвид човек, който пише с къси букви. Запомнете, че за всеки следващ път, когато вие използвате подобни, думи ние ще използваме същите срещу вас".

Това каза преди време Пейков от парламентарната трибуна, обръщайки се към Костадинов.

По повод днешния инцидент от "Възраждане" заявиха, че Пейков е в нетрезво състояние.

В крайна сметка след кратка почивка депутатите така или иначе отхвърлиха ветото на президента Радев върху решението на парламента, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника. Решението бе прегласувано със 162 гласа "за" и 55 "против".

България ще предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. В споразумението е записано, че страната ни предоставя на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост, които са били за нуждите на МВР.

С решението се упълномощава министърът на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация.

Нова помощ за Украйна

Със 147 гласа ''за'' и 55 ''против'' депутатите гласуваха допълнителна помощ за Украйна. Точката бе вкарана в дневния ред извънредно, след като вчера беше гласувана в комисията по отбрана. 

 Вносителите на законопроекта са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Те смятат, че е възможно да се определи нов пакет от военно-техническа помощ за Украйна. Във въоръжените сили на България са налични неизправни зенитни ракети от различен тип. За тяхното отремонтиране обаче България не разполага с необходимата техническа документация, измервателна апаратура  и резервни части. Според вносителите, тези зенитни ракети могат да се използват от Украйна.

Във връзка с ратифицирането на договора ни със САЩ за "Страйкър''-ите за сухопътните войски към тези допълнителни количества ще се добави и снемането на заменената от бойните машини техника в превъоръжените военни формирования. В тази връзка е възможно по-старата допълнителна техника също да бъде пратена на Киев.

Предстои България да приеме на въоръжение самолетите F-16 Block 70. Страната разполага с възможности за участие в коалиция от държави за изграждане на способности на ВВС на Украйна за използване на самолети F-16. България може да допринесе за участие в съвместни тренировки заедно с Румъния, където се изгражда център за подготовка на украински пилоти за самолетите F-16.

Преди гласуването на проекта на решение министърът на отбраната Тодор Тагарев защити допълнителната помощ за Киев с думите, че ''става въпрос за защитата на страна, която води несправедлива война''. Той припомни, че много други държави помагат и финансово, и с оръжия на Украйна, но никоя от тези страни не е нападната от Русия. По време на изказването си министърът няколко пъти бе прекъсван от викове ''оставка'' и ''довиждане'' от страна на "Възраждане".

А в изказването си Костадин Костадинов за пореден път заплаши с нов народен съд тези, които сега помагат на Украйна