"Столичната община ще премахне временната арка и ще организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство."

Това съобщиха от институцията след вълната от критики, подигравки и дори "народен фолклор" по повод появилата се на площада пред храм "Св. Александър Невски" арт инсталация. Която - както Клуб Z писа - била част от коледната украса на пространството.

Оказа се, че работата е свършена и пространството вече е "оживяло" с бъчви, павилиони и пр.

Първоначалният замисъл бил арката да привлече внимание и "по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм". Поне в частта с привличането на внимание целта е преизпълнена, показват реакциите в социалните мрежи.

"Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”.

Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата", пишат още от пресцентъра на общината.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията.

И тук идва въпросът с платените средства

Стойността отделно на тази инсталация не се посочва от Столична община - въпреки изричното запитване днес на Клуб Z. Но стартът на коледната кампания - концерт, осветление, декорация, е струвал 50 хил. лв., става ясно от съобщението:

"Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация."

За поставянето й са били взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

"През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи.

Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти", обещават от Столична община.