В момента България се управлява по една екзотична формула, която в един момент трябва да бъде преработена. Но това не значи, че има смисъл от нови избори, смята депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов.

Според него обаче заради тази "екзотика"  води до изместване на политическата легитимност в парламента.

"Политическите лидерите са в Народното събрание и не са министри. Затова всички гледат към парламента и всичко минава през тази верига, която налага непрекъснати консултации. В развитите демокрации слагат лидерите си отпред - като министри и премиери, за да се пренесе тази легитимност и правителството да върши работа, а министрите да разчитат на парламентарните си групи", заяви той пред Нова телевизия.

Според него в момента най-важното е да се приемат промените в Конституцията, като дори изказа тезата, че това ще стане до края на годината.

Митов коментира и множеството търкания в "сглобката", като по повод заплахите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подаде оставка като лидер, ако партията промени позицията си за дерогацията на руския петрол, отбеляза:

"Не вярвайте на всичко, което говорим."

Според Митов заявката на Пеевски да става премиер не е сериозна. ГЕРБерът обаче не пропусна сравнение с ДПС и деликатна атака срещу другите партньори в управлението - ПП-ДБ.

"В ДПС са опитни хора, бързо разбират какъв е дневният ред на обществото. С "Продължаваме промяната - Демократична България" понякога трябва да се разговаря повече, да им се обясняват някои неща. Опитват се по-бързо да реагират на някои събития правилно, но не винаги се получава", заяви той.