"Мисля, че все още страдаме от идеята, че има един баш баканин, който може да казва всичко, което трябва да се случва в държавата. Това е грешен подход – така се управляват тоталитарни или полутоталитарни държави. В една развита демокрация институциите и техните ръководители имат права и задължения. Всеки трябва да гледа собствената си къща. Отнасям се доста спокойно към емоциите, които идват от различни страни, защото знам, че това е единственият начин всяка от институциите да успее да си свърши нейната част от работата."

Така премиерът Николай Денков коментира (не)коалиционните отношения в интервю за бТВ. Кой е визираният баш бакан (министър-председател, от тур. език) не е трудно да се досетим.

Денков отново отчете свършеното до момента: "Стабилизирахме икономиката и инфлацията, повишихме и доходите. През следващата година с този бюджет ще дадем в пъти повече съществено нарастване спрямо това, което прогнозираме като инфлация".

По отношение на Шенген - след новината от Австрия, че може да вдигне ветото, но само по въздух, премиерът посочи: "Продължаваме преговорите. По отношение на границите - и сега имаме служители на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни притеснява. От по-силния граничен контрол, който ние вече успяхме да наложим, печели и България, и Европа. 

Той беше категоричен, че няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздух.

"Възможно е "Лукойл" да потърси най-различни решения. Ние като държава трябва да имаме механизъм, чрез който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията", коментира още Николай Денков новината за продажбата на рафинерията.

"Със сигурност специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата сравнително ефективно. В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени", допълни още той.