Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнал от директора на "Инса ойл" Георги Самуилов срещу финансовия министър Асен Василев.

Това съобщава "Сега", позовавайки се на информация от държавното обвинение.

Историята сама по себе си е доста любопитна, тъй като твърденията на Самуилов - от години сочен като близък до Делян Пеевски, и тези на Василев за срещите им и за това какво са си казвали, доста се разминават.

Както Клуб Z писа, на 15 март миналата година от компанията излязоха с отворено писмо, с което обявиха, че дават тогавашния (и сегашен) министър на финансите на прокурор. Намекът бе, че са били подложени на натиск. Извикани били "на среща на "4 очи" с неясен контекст".

Сигналът на Самуилов идваше в контекстта на създалата се тогава паника по бензиностанциите за рязък скок в цените на горивата. Малко преди изявлението на компанията Василев отправи обвинения от ефира на бТВ, че "Инса ойл" и "Сакса ойл" са двете вериги бензиностанции, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това".

"Във връзка с изказването на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в предаването на бТВ "Защо, господин министър?", от "Инса ойл" заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители.

В отговор на това бяхме извикани на среща на "4 очи" с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон", реагираха от компанията.

И на свой ред обвиниха Василев, че в казуса с горивата облагодетелствана с протекциите на държавата била "Лукойл".

В отговор малко по късно Асен Василев, вече от ефира на Нова тв обяви, че Георги Самуилов го е информирал, че е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с държавния резерв". Василев обясни, че веднъж е разговарял със собственика на "Инса"- през юли-август 2021 г., когато е бил министър на финансите в служебния кабинет. Това е станало след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на петрол. В разговора "на 4 очи" Самуилов е казал, че е притискан от Борисов и Пеевски да извършва операции с държавния резерв. Собственикът на "Инса ойл" е трябвало да отчислява големи суми към двамата, разкри споделената му информация финансовият министър.

На свой ред - от МФ подали сигнал до ДАНС да започне разследване.

Последва и реакция от Пеевски, който, разбира се, отрече. И незабавна такава от прокуратурата. А че е образувано досъдебно производство по сигнала на "Инса" всъщност тогава се разбра от изявление на вътрешния министър Бойко Рашков, не от обвинението.

Така от материала в "Сега" днес разбираме, че според Самуилов разговорът "на 4 очи" от 2022 г., какъвто Василев отрича да се е състоял, министърът му е казал да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват.

Собственикът на "Инса" твърди, че отказал и обвързва този отказ с последвалите масирани проверкина НАП, Митници и Държавния резерв на компанията. Разследването е установило, че в действителност Самуилов и компанията са били многократно проверявани, но заради периода на кризата с горивата проверявани били още много други фирми в бранша.

Не е било установено обаче да е имало среща "на 4 очи" през 2022-а. Но и да е имало, изказването за Борисов и Пеевски не представлявало натиск, смята държавното обвинение.

Иначе делото тогава е по члена за престъпление по служба, който предполага задължително да се докаже "специална цел" - т.е. въпросното длъжносто лице трябва да е действало "с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда". И това да издържи в съда.

Дали държавното обвинение по времето на Гешев е преследвало правна цел, или някаква друга - всеки дори с базисна правна култура може да си прецени...