Златната арка, която снимах и постнах на 2 декември, е премахната заедно с черджето, за което никой от изпълнителите и концептуалистите не си призна.

Но то стоя дни наред, без някой от Колективът да отиде и да го премахне.

Както и да е, този пост е за мълчанието и скатаването на Столична община - освен една позиция във фейсбук на фондация "Колективът" и прессъобщение на Столична. В тази на фондацията ме дразнят някои противоречия.

1. Два дни преди да инсталират арката, от фондацията разбират, че има някакво 'изменение и лека промяна на композицията". (Хубаво е да видим оригиналния проект, за да се разбере каква е тази промяна в композицията

Обаче пропускат - по някаква причина - да забележат промяна на размерите. Странно как - защото те са близо 2 пъти по-малки от заложените 7 метра широчина и 4.5 м височина. Защото сумата била несъвместима с "отдавна заложената бюджетна рамка за коледно-новогодишните дейности на общината."

Значи хем сумата не е тази, която са записали, хем не са видели, че размерите са много по-малки. Добре, а не са ли присъствали на изпълнението, за да видят как се получава - или поне да дръпнат черджето!

Как правиш проект, без да си наясно с какъв бюджет разполагаш?

От Столична община са пропуснали да кажат какъв е бюджетът, заложен още от предишния кмет Фандъкова? Това е невероятно, ако е така. Иначе излиза, че "Колективът" прави нещо, за което два дни преди да се монтира, разбира, че парите не стигат. Това е несериозно.

2. Имали 14 дни, за да свършат работата по "краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона покрай коледно-новогодишните празници". Това е като оправдание. Столична община им е платила 50 хиляди лева (всъщност СО обяви, че това е цената тотал - заедно с различни други активности, концерт и пр. - . р. на Клуб Z).

Не става ясно как са избрани - за доставки на стоки и услуги над 30 000 лева е нужна обществена поръчка. При Фандъкова ги разбиваха на по 10 хиляди, за да не пускат такива

Но... срокът не може да е оправдание - ако са смятали, че няма да се справят, най-добре би било да откажат. Не е само арката - като цяло не се е получила цялата зона.

3. Чета и слушам как някои се опитват да ни убедят, че това е изкуство, макар и да не го разбираме. Като поклонник на изкуството, в т.ч. и публичното, не като изкуствовед, ще кажа, че след като не въздига, не провокира, не те кара да мислиш или настръхнеш (както ме накара една инсталация в Португалия, посветена на убитите поети по време на режима на Салазар - всеки молив беше толкова дълъг в сантиметри, колкото са годините от живота им), не те хвърля в размисъл - значи не е изкуство. Просто едни хора са взели едни пари.

Ето какво чета на един сайт:

Кампанията "Светлината в нас" се реализира от Столичната община с подкрепата на Mastercard и Kaufland. Дизайнът и реализацията са дело на фондация "Колективът", креативния директор Владимир Герасимов и сценографите Ева Вентова и Заря Врабчева.

И за това също се чудя - на т.нар. Златна арка вдясно, на видно място бяха отбелязани спонсорите. Проява на лош вкус е.

---

Бел. ред . - статуса препубликуваме от фейсбук профила на Емилия Милчева с нейно съгласие. Заглавието и подзаглавието са на редакцията на Клуб Z.