"Стъпка в правилната посока."

Така определи премиерът Николай Денков позицията на Австрия, че е готова за разхлабване на ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, но само за въздушния трафик. 

„Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение“, посочи Денков в коментар пред журналисти. Той добави, че преговорите все още не са приключили. 

„В момента продължаваме да настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори. Срещите продължават.

„Днес е имало среща на някои от външните министри, утре или вдругиден аз ще се видя с канцлера на Австрия, така че преговорите на са приключили", уточни още той.  

Денков все още не знае в детайли какво точно е имал предвид министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който изрази позицията на страната си по отношение на незаконните мигранти.

„Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук, това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат по техните страни на произход. Трябва да разберем по-добре какво точно се има предвид“, каза той по темата за мигрантския поток и австрийската позиция. 

Той отново повтори, че България не е склонна да се съгласи на някакви по-специални правила и изисквания.

„Ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме“, каза още Денков. 

Той коментира и темата за отлагането на таксите за пренос на руски газ. Днес решението на НС

Попитан дали отлагането на таксите за пренос на руски газ ще повлияе на решението за пускането ни в Шенгенското пространство (както беше обяснено от управляващите партньори защо ще има отлагане - бел. ред), Денков отговори:

„Не мога да кажа. Това, което виждаме през последните седмици в разговорите с Европейската комисия е, че се търсят общоевропейски решения.

Той добави, че има съобщение на Европейската комисия, в което се посочва, че всяка държава може да спре руския газ, без да бъде наказана за това.

„Търсим общоевропейска рамка, в която да влезе това решение за таксите“, коментира още той, въпреки че допреди дни твърдеше, че няма никакъв проблем България да иска тази такса за пренос на руския газ. 

Таксата влезе в сила на 13 октомври с промени в Закона за санкциите срещу Русия, но до момента няма постъпления от нея.