Няма и два месеца от приемането на т.нар. "такса пренос на руски газ" от парламента и... мнозинството я оттегля. 

Това се разбра днес от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков при съвместното им изявление пред журналисти. 

Решението Борисов - като председател на комисията по външна политика в Народното събрание, обвърза с приемането ни в Шенген. Не стана ясно точно как...

Единственото известно е, че през българска територия газ получава и Австрия. Вчера стана ясно, че Виена е готова да ни пусне, но само по въздух, и то като си измисли нови условия, сред които и "приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци". Такса "руски газ" не се споменава.

Както Клуб Z писа, през октомври България наложи данък върху руския природен газ, който се транзитира през нейна територия, оставяйки търговците да преценят дали този ход може да предизвика спор с Москва и спедиторите на гориво на фона на и без това нестабилния пазар. Става въпрос за Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от парламента и обнародван вчера в "Държавен вестник", влизащ в сила незабавно. С него се въвежда "енергийна вноска" от 20 лева (10,76 долара) за мегаватчас газ от руски произход. Това е около 20% от цената на европейския газ, търгуван в регионалния център Амстердам. Изключение има за компресирания природен газ.

Въпросната поправка бе внесена от депутати по настояване на Министерство на финансите и някак остана незабелязана до обнародването й, когато предизвика брожения сред участниците на газовия пазар и Блумбърг улови това. Мотивирана бе със "справедливо данъчно облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата, и увеличаване на бюджетните приходи".

Въпреки, че България не внася газ от Русия за собствените си нужди, след като отказа да плаща на "Газпром" в рубли, е важен маршрут за потоците, които Русия изпраща към Европа. Почти половината от руския тръбопроводен газ влиза в България от Турция през връзката на "Турски поток" към Унгария, Сърбия, Австрия, Македония и др.

Новината доведе международни реакции - най-вече от Сърбия, Унгария и РСМ. Унгария поиска от Европейската комисия да започне производство за нарушение срещу България, Скопие - обезщетение от София. Към момента не е известно Унгария, която е членка на ЕС, да е заплашвала с вето за Шенген.

У нас премиерът Николай Денков защити таксата с това, че България: а) има право да наложи едностранно такъв налог и б) че целта му е да ограничи приходите на "Газпром", ерго - финансирането на войната на Путин в Украйна. Президентът Румен Радев обаче я даде на Конституционния съд.

В същото време Европейската комисия, в отговор на въпроси на български журналисти каза, че проблем няма и приветства всеки опит за санкциониране на режима в Кремъл. 

Междувременно депутатите вече пипнаха веднъж прясно приетия закон, за да поправят първоначалния текст, според който парите от таксата бяха на практика изискуеми от "Булгартрансгаз". После пък финансовият министър Асен Василев заложи като приход в бюджета 2 милиарда лева от въпросния налог, но след отпор в парламента, премахна това "перо". На фона на всички спорове за таксата пък ГЕРБ изтъкваше колко полезна се е оказала за България "тръбата", която те все още наричат "Балкански", а не "Турски поток". 

Така стигаме до днес, когато Борисов обяви:

"Тъй като сме доооста, доста близко до Шенген, всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния монент като такса - с колегите решихме да приложим правилния, европейски подход. Това ще успокои държавите след нас."

А Петков допълни:

"От няколко седмици комуникираме с ЕК по тази тема. Европа е силна само когато работи заедно. Такъв подход трябва да бъде изработен на общоевропейско ниво. Означава, че ако в момента отлагаме прилагането, работим с ЕК и когато ЕК ни предложи цялостен подход, тогава ще го предложим отново, ако успеем да намерим такъв механизъм."

С други думии всичко, което до момента властта твърдеше - че ЕК няма нищо против, че можем едностранно да наложим тази такса, сега се преобърна. Чакаме общ механизъм. И то на фона на това, че няма официални данни Австрия да е обещавала падане на ветото с отпадане на таксата. Нито Унгария да е заплашвала с вето, както вече стана ясно.