Шестима състезатели - пет жени и един мъж, ще представят България на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц в Самарканд (Узбекистан) - 26-30 декември тази година.

В двете надпревари при силния пол ще ни представя гросмайстор Иван Чепаринов. 

Много по-солидно ще бъде участието ни при дамите, където пет българки са подали заявки. Сред тях са световната шампионка в ускорения шахмат за 2012 г. Антоанета Стефанова (съпруга на Чепаринов), финалистката за Световната купа Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева (трета на Световното за девойки до 20 г.).

Всички те бяха част от тима, триумфирал с Европейската титла в Будва. Сега липсва единствено Виктория Радева.

Личи обаче присъствието на тийнейджърката Надя Тончева, която наскоро навърши 18 г. Тя зае престижното девето място на Европейското индивидуално първенство през март в Черна гора и покри норматив за международен майстор за мъже. Надя е част от разширения състав на националния отбор за жени.

В момента тя участва на шахматен фестивал в градчето Ситджес, недалеч от Барселона.

А в Самарканд участие ще вземат практически всички водещи шахматисти от целия свят, в това число норвежецът Магнус Карлсен, руснакът Ян Непомнящи, французите Максим Вашие-Лаграв и Алиреза Фируджа, американците Фабиано Каруана и Левон Аронян, индийците Рамешбабу Прагнананда и Гукеш, както и звездата на домакините от Узбекистан и шампион в ускорения шахмат за 2021 г. Нодирбек Абдусаторов.

При жените ще се изявяват китайките Лей Тинцзие, Цзю Вънцзюн и Тан Чжони, рускините Катерина Лагно и Александра Горячкина, украинските сестри Анна и Мария Музичук, швейцарката Александра Костенюк, както и индийките Хумпи Конеру, Харика Дронавали и Рамешбабу Вайшали.

Световното първенство по ускорен шахмат (рапид) ще се проведе от 26-и до 28 декември, а на 29-30 декември са турнирите по блиц. Общият награден фонд за всеки от двата турнира при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е 150 000 долара, като световните шампиони ще вземат съответно $60 000 и $40 000. По регламент мъжете ще играят 13 кръга рапид и 21 кръга блиц, докато при жените ще има 11 партии рапид и 17 блиц.

Общо 327 шахматисти са подали заявки за турнирите, като при мъжете те са 202, а при жените - 125.