Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов свали доверие и поиска оставките на ръководството на Комисията за защита на потребителите, което е назначено през септември 2022 г., съобщиха от ведомството. Богданов е провел среща с членовете на Комисията, за да ги уведоми за решението си, взето на база нарастващия брой сигнали срещу дейността на КЗП. От началото на годината тези сигнали са се увеличили с над 60 на сто в сравнение с 2022 г. и 2021 г. 

Със заповед на министъра Инспекторатът на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) извърши и извънпланова проверка в Комисията за защита на потребителите. Тя беше инициирана въз основа на конкретни сигнали от служители на КЗП, свързани с конфликт на интереси, неправомерни уволнения, заплахи за наказания и уволнения в администрацията, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и други, се казва още в съобщението от икономическото министерство.

Предишното ръководство на КЗП беше сменено през септември м. г. от служебния кабинет, назначен от Радев. Тогава бяха назначени и Стоил Алипиев за председател, а за членове Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Значителна част от сигналите се потвърждават от извършените от Инспектората проверки и засягат проблеми, породени от неспазване на законоустановените срокове, чести кадрови промени и нерегламентирана намеса. 

Сезирани са Агенцията за държавен финансов контрол, КПКОНПИ и Софийската градска прокуратура.

До икономическото министерство са постъпили и множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително и журналистически разследвания, които излязоха в публичното пространство.

"Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите и налага предприемане на действия за обезпечаване на ефективното й функциониране", смята Богданов.

"Предприемаме всички необходими законови действия, за да се подобри работата в институцията и да се гарантира ефективният контрол от нейна страна", посочи той.

На този етап оставката си е депозирал в деловодството на Министерството единият от тримата членове на Комисията - Константин Арабаджиев. Неговите мотиви са несъгласие с управленските методи в КЗП през последните месеци.

Богданов е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за защита на потребителите. Предстои съгласуване с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, свързана с планираните промени в Комисията.

В началото на декември в спор между председателя и членове на КЗП се превърна изслушването им в ресорната парламентарна подкомисия.