Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) беше приета за член на Международната (ФИДЕ) на завършилата днес Генерална асамблея. Така се слага край на близо 10-годишна изолация на българския шах.

В протокол от точката в дневния ред, касаеща разглеждане на молбата на създадената по-рано тази есен БСФШ личи, че са били регистрирани 169 делегати. 17 се въздържаха, а 9 не участваха - в самата точка. Така от 143 валидни гласа 137 бяха "за" кандидатурата на БСФШ, а само 6 - "против". Или 95,8 процента в полза на федерацията, начело на която са Милен Василев и гросмайстор Антоанета Стефанова.

Това е организацията, която изпрати националките на Европейското отборно за жени, начело на тима бе именно Стефанова, а титлата дойде в София. Там пък БСФШ получи "уайлд кард" от Европейския шахматен съюз и подкрепа да върне българския шах на международната карта. Нещо, което беше изтъкнато на конгреса, проведен по време на първенството, и на награждаването.

Ден по-рано на закрито заседание на Съвета на ФИДЕ бе решено БФШ 2022, която е в спор с БСФШ за легитимация, практически не бе допусната до днешния вот, като точката с разглеждането на нейната кандидатура бе извадена от дневния ред. Така остана само БСФШ.

Това не е краят на сагата, тъй като лиценз от държавата притежава БФШ 2022, даден по времето на служебно правителство - с министър Весела Лечева. Много вероятно е да се стигне до дълги съдебни саги.

Преди дни въпросната организация проведе Общо събрание, на което бе сменено ръководството й, а начело застана доц. д-р Венета Петкова, заменяйки Васил Антонов.

По-рано днес Петкова разпространи съобщение до медиите, в което разказва своята гледна точка за процедурите във ФИДЕ и заявява следното:

"Задкулисни игри и страх от прозрачност и демократичен избор явно са водещи за това решение. Факт е, че и президентът, и правния директор на ФИДЕ са руснаци. Не знаем дали това има значение, но е показателно в контекста на последните събития както в света, така и у нас.

По този начин приемането на член от България от Генералната асамблея на практика е предрешено, без висшият форум на Международната федерация дори да може да се произнесе. Ясно е, че такива решения ще бъдат обжалвани в Международния спортен арбитраж в Лозана."

Тя завършва с твърдение, че действия на "група лица" са станали достояние на прокуратурата:

"Обаче действията на група лица, твърдящи, че помагат за международното признание на България, стават все по-очебийни – лобизъм, личен интерес, документи с откровено невярно съдържание. Техните действия стигнаха и до прокуратурата у нас. Само че истината излиза наяве бавно, а дотогава състезатели и клубове ще продължат да имат проблеми. Вече на всички е ясно заради кого!"

Факт е, че има два сигнала до прокуратурата срещу БСФШ. Единият е от БФШ 2022, а другият - от шахматния деятел Атанас Куртенков, шеф на една от петте федерации, които години спореха за властта. Те са за нередности, според въпросните две страни, свързани с организацията на Милен Василев и Стефанова - едната за нередности на учредителното събрание, а другата - за документите, подадени във ФИДЕ.

Позиции на БФШ 2022 от събота и неделя, можете да видите тук и тук. Процедурата във ФИДЕ се определя като "беззаконие" и "игра с белязани карти".