Българска федерация шахмат 2022 (БФШ 2022) си избра ново ръководство на Общо събрание в Плевен, се казва в официално съобщение на организацията, подписано от изпълнителния директор Божидар Пелов.

За нов председател е избрана доц. д-р Венета Петкова, а Управителният съвет е намален от 11 на 3-ма души "по оперативни причини". Присъствали са представители на 41 от 65 клуба, членове на федерацията, която притежава лиценз от спортното министерство, даден по времето на служебния министър Весела Лечева.

В информацията се посочва, че са направени четири номинации: доц. д-р Венета Петкова (вицепрезидент на Европейската федерация „Спорт за всички“), Симеон Винчев - бизнесмен, Христо Митков - адвокат, Атанас Куртенков - председател на спортен клуб по шахмат.

За членове на УС са избрани първите трима, докато за Куртенков е посочено, че не е получил необходимите гласове.

В заключение се казва, че "новото ръководство на „Българската федерация по шахмат 2022“ ще работи в тясно сътрудничество с Международната федерация по шахмат по въпросите на българския шахмат”.

Досегашното ръководство на БФШ 2022, начело с бизнесмена Васил Антонов, подаде оставка в края на миналия месец. В предишния УС бе и треньорът на Нургюл Салимова - Живко Жеков.

БФШ 2022 кандидатства за членство във ФИДЕ - международната федерация. Тя е в конкуренция в регистрираната по-рано тази година БСФШ, начело на която са Милен Василев и Антоанета Стефанова. Тя бе зад националния отбор за жени, спечелил европейската отборна титла в Будва.

Крайно решение трябва да бъде взето на 17 декември на Генералната асамблея на ФИДЕ.