Протестно автошествие на Конфедерацията на независимите синдикати в България блокира в понеделник "Орлов мост". Автомобили с членове на синдиката се разположиха в района малко след 11:30 ч. Акцията беше съпътствана от полицейски кордон.

КНСБ обяви по-рано, че организира днес протестен митинг и протестно автошествие в София, съобщи БТА. Инициативата е под надслов "За по-високи възнаграждения с Бюджет 2024 и ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Митингът започне в 10:00 ч. до сградата на Народното събрание от страната на площад "Княз Александър I". След това за 11:00 ч. беше планирано протестното автошествие по централни столични булеварди и улици. 

Исканията на КНСБ са свързани с увеличения на всички системи, финансирани от държавния бюджет, каза за БТА  вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов. Това са общо 450 млн. лв., които считаме, че могат да бъдат набавени от капиталовите разходи, посочи той.

По думите на Капитанов 37 млн. лв. са нужни за градския транспорт в столицата за 15-процентно увеличение на заплатите. Малко над 100 млн. лв. за ръст на възнагражденията на педагозите и близо 17 млн. лв. за увеличение на непадагогическия персонал също искат от КНСБ. По техни изчисления 100 млн. лв. са нужни и за структурите в здравното министерство, от тях 60 млн. лв. за ръст на заплатите на специалистите в училищно и детско здравеопазване и 40 млн. лв. за Спешна медицинска помощ, диспансерите и регионалните здравни инспекции. 

Искаме увеличение поне с 10% на заплатите в агенциите към социалното министерство - Главна инспекцията по труда, Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта, където през тази година нямаше ръст на възнагражденията, не се предвижда такъв и през 2024 г. поне на този етап, каза още Капитанов. За по-високо заплащане в Националния осигурителен институт също настояват от синдиката. Търсят се средства и за висшите учебни заведения. Капитанов спомена, че за културата вече има “някакво развитие”, но отбеляза, че исканията на КНСБ са за 75 млн. лв. 

По-високи възнаграждения от синдиката искат и за работещите в Агенция “Пътна инфраструктура”. От КНСБ считат, че в БНР, БНТ и БТА също е необходим ръст на заплащането. Допълнителни средства се очакват и за агенциите в сектор “Земеделие”, посочи Капитанов.

На протестния митинг синдикатът ще заяви и позицията си за отлагане на либерализацията на електроенергията за битовите потребители и за ясно бъдеще на енергийния комплекс “Марица Изток”. От КНСБ настояват и за пълно транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати. Капитанов изрази надежда, че до края на годината ще има приет държавен бюджет за 2024 г. 

Докато тече акцията на КНСБ е предвидено извънредно заседание на парламента за приемането на второ четене на законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г.