Мястото на Паметника на Съветската армия е в Музея на социалистическото изкуство, заяви премиерът Николай Денков и добави, че той няма място в центъра на София, защото е пропаганден, няма културна ценност и не е военен.

"Това е част от овладяването на българската държава - с премахването на демокрацията от нея, от съответните навремето съветски окупационни войски, а след това и от тоталитарната държава.

Крайно време е да се разделим с това минало, то трябва да отиде в музеите. Не казваме, че трябва да изчезне, но то трябва да се изучава като част от нашата история", заяви министър-председателят, цитиран от БНТ.

След правителственото заседание миналата сряда културният министър обясни пред медиите, че монументът няма статут на паметник на културата, припомня обществената телевизия.

В събота обаче Корнелия Нинова показа документ с дата 14 декември, с който Министерството на културата разпорежда незабавното спиране на всички дейности по рязане и преместване. В документа, който според нея идвал от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, се посочва, че Паметникът на Съветската армия попада в списъка с недвижимо историческо културно наследство.

Същия ден на сайта на областната администрация бяха качени документи, от които става ясно, че още в края на март тази година Националният институт за недвижимо културно наследство е издал становище, че „Паметникът на Съветската армия не притежава статут на единична недвижима културна ценност”.

"Дейностите по реставрацията на бронзовите фигури и барелефите от монумента "Паметник на Съветската армия" не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства към Министерството на културата. Това става ясно от протокола на проведеното на 15 декември заседание", напомних отново от областната управа.

Както и Клуб Z писа, от Административен съд - София-град (АССГ), пред който Мая Манолова опитва да стопира процедурата по преместването, разпоредиха на областната администрация да представи документите, на базата на които е предприела действията си.

Днес областният управител Вяра Тодева не коментира темите, но от нейната администрация съобщили за БНТ, че са внесли в съда всички необходими документи, поискани от тях за законността на преместването. Още веднъж оттам подчертават, че паметникът не се разрушава, а само демонтира и ще бъде възстановен на ново място.