"Вярно ли е, че жандармеристите по време на протеста не са носели отличителни знаци и служебни номера, които се изискват по закон? Ако да, каква отговорност ще поемете Вие като министър на вътрешните работи?"

Това е един от въпросите, които депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев задава на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с протеста на футболни агитки и последвалите ексцесии на 16 ноември.

Както е известно, при ескалирането на напрежението полицаи бяха обвинявани, че когато са атакували с физическа сила и помощни средства хора в центъра на София, не са имали задължителните по закон служебни номера, поставени на видно място върху униформата.

"От отчетите на ръководители на участващи структурни звена от Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" няма докладвани случаи на служители, които по време на протеста не са носели отличителни знаци и индивидуални идентификационни номера", гласи отговорът.

Същото отговаря Стоянов и по повод обвиненията, че е имало полицаи неразпознаваеми, с маски: "От отчетите на ръководителите няма докладвани случаи за служители, които са носели маска. При употреба на защитно облекло служителите използват единствено шапки тип "боне" с цел удобство и хигиена при поставяне на каските."

Мирчев пита още: карани ли са журналисти да трият изобличителни фотоси от стълкновенията, колко обучения и върху какъв брой от служителите на МВР за борба с безредиците са проведени през последните 5 години, има ли МВР видео от сбиването между агитки на ЦСКА и "Левски" (за което твърди, че е дало повод за реакция), какво точно се е случило в близко заведение - където полицията обясни, че е влязла, след като похитителите над служебен бус са се изпокрили, какъв точно е случаят с 19-годищшното момиче, което твърдеше, че са го ритали в корема, "за да няма деца" и т.н., и т.н. (пълен текст на въпросите и отговорите вижте най-долу.

Отговорът на министър Стоянов, специално относно момичето гласи:

"На 16 ноември в сградата на 1 РПУ са доведени лица, в това число и 19-годишно лице от женски пол, които са задържани от служители на отдел “Специализирани полицейски сили” към СДВР и разпределени в районното управление за проверка и прилагане на законоустановените норми, като след отпадане на необходимостта от задържане, са освовобдени.

На четири от задържаните, сред които и 19-годишното лице от женски пол, незабавно е осигурена медицинска помощ на място от лекар на “Спешна медицинска помощ”, като изготвената медицинска документация е приложена към съответните преписки. Четиримата задържани са транспортирани от лекарски екип, придружен от полицейски служител до Пирогов. На жената е извършен обстоен медицински преглед, след което същата е върната в сградата на 1 РПУ, където спрямо нея е взето отношение по реда на Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия.

След отпадане на основанията за нейното задържане, в 04:15 часа на 17 ноември същата е освободена. В МВР на 23 ноември 2023 г. е постъпило постановление от СРП, с което на дирекция “Вътрешна сигурност” се възлагат действия по постъпил сигнал от 19 годишно лице от женски пол за нанесени удари от полицейски служители по време на протестите."

Мирчев връща нещата назад във времето и пита включително: Какви мерки и действия са предприети, за намаляване на случаите на полицейско насилие от служителите на МВР след инцидентите по време на антиправителствените протести от 2020 година? 

Ето и цялата дискусия между депутата и министъра:

- Вярно ли е, че жандармеристите по време на протеста не са носели отличителни знаци и служебни номера, които се изискват по закон? Ако да, каква отговорност ще поемете Вие като министър на вътрешните работи?

На участващите в мероприятието служители е проведен общ инструктаж, извършен е строеви преглед относно наличието на отличителни надписи “Жандармерия” на униформеното облекло и индивидуалните идентификационни номера. Обърнато е внимание, че при използване на специално оборудване (бронежилетка, противоудрарна жилетка, тактически елек) индивидуалните идентификационни номера следва да се поставят върху униформеното облекло в съответствие с разпоредбите за вида на личния знак и за условията и реда за ползването му.

От отчетите на ръководители на участващи структурни звена от Главна дирекция “Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” няма докладвани случаи на служители, които по време на протеста не са носели отличителни знаци и индивидуални идентификационни номера. 

- Карали ли са полицаи присъстващи журналисти на протеста от 16 ноември да трият снимков и/или видео материал, заснел действията на МВР? Забранявали ли са полицаи на журналисти да снимат по време на протеста?

В МВР няма постъпила информация полицейски служители да са карали журналисти да трият снимков и/или видео материал, заснел действията на МВР. Няма и информация полицейски служители да са забранявали на журналисти да снимат по време на протеста.

- Вярно ли е, че е оказано полицейско насилие върху непълнолетни граждани в заведение, намиращо се в близост до сградата на МВР?

Назначена е комисия от служители на дирекция “Инспекторат” в главна дирекция “Национална полиция”, която извършва проверка на правомерността на действията на служителите на МВР при организацията, подготовката и изпълнението на мероприятията по осигуряване на охрана на обществения ред по време на протеста срещу ръководството на БФС. В хода на проверката ще бъде изследван и въпросът относно наличие на неправомерна употреба на физическа сила и помощни средства от страна на служители на Министерството на вътрешните работи спрямо гражданите.

- Според медийни публикации полицаи са оказали насилие върху 19 годишно момиче по време на протеста от 16 ноември, което по-късно е продължило в сградата на 1 РПУ. Назначило ли е министерството вътрешна проверка по случая?

На 16 ноември в сградата на 1 РПУ са доведени лица, в това число и 19-годишно лице от женски пол, които са задържани от служители на отдел “Специализирани полицейски сили” към СДВР и разпределени в районното управление за проверка и прилагане на законоустановените норми, като след отпадане на необходимостта от задържане, са освовобдени. На четири от задържаните, сред които и 19-годишното лице от женски пол, незабавно е осигурена медицинска помощ на място от лекар на “Спешна медицинска помощ”, като изготвената медицинска документация е приложена към съответните преписки. Четиримата задържани са транспортирани от лекарски екип, придружен от полицейски служител до Пирогов. На жената е извършен обстоен медицински преглед, след което същата е върната в сградата на 1 РПУ, където спрямо нея е взето отношение по реда на Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия. След отпадане на основанията за нейното задържане, в 04:15 часа на 17 ноември същата е освободена. В МВР на 23 ноември 2023 г. е постъпило постановление от СРП, с което на дирекция “Вътрешна сигурност” се възлагат действия по постъпил сигнал от 19 годишно лице от женски пол за нанесени удари от полицейски служители по време на протестите. 

- Ще извърши ли министерството вътрешна проверка по изброените в позицията на АЕЖ случаи, както и други случаи на полицейско насилие върху представители на медиите от протеста срещу ръководството на БФС на 16 ноември? Колко обучения и върху какъв брой от служителите на МВР за борба с безредиците са проведени през последните 5 години относно начинът, по който трябва да се отнасят към присъстващи на подобни събития журналисти? След поредните случаи на насилие над журналисти по време на протест, работи ли МВР да установи практиката  при подобни случаи да има определен служител за контакт с медиите и за случаи с пострадали журналисти?

Тематичните планове за провеждане на професионална подготовка за 2023 г. са включени следните теми:

Тактика на действие на полицейските служители при охрана на мероприятия и правомерно използване на физическа сила и помощни средства;

Ред и условия за провеждане на масови мероприятия, опазване на общински имоти и вещи;

Действия на полицейските служители при охрана на масови мероприятия. Особености при охраната на спортни мероприятия.

През 2022 г. в Главна дирекция “Национална полиция” е сформирана работна група относно проучване на препоръка на ЕК по въпроси за медийния плурализъм и свобода на медиите с фокус върху защитата на журналистите. На заседанията на работната група е поставен и въпросът, касаещ необходимостта от визуална идентификация на журналистите, което е необходимо условие за тяхната безопасност. В хода на проведените срещи е изразено становщие от представители на медиите, че носенето на отличителни знаци, разкриващи професионалната принадлежност е предпоставка да бъде упражнен натиск върху мирогледа и собствените им убеждения. В тази връзка продължава работата по установяване на ефективна комуникация с журналистите и представяне на ясна, навременна и коректна информация относно мерките за сигурност, предприети от МВР по време на масови събирания.

- Какво становище от СДВР е изпратено до БФС за провеждане на мача с публика? Ако е имало данни за евентуални бунтове по трибуните защо становището за провеждане на протеста, дадено на общината, не е съдържало информация за евентуална ескалация?

От страна на ръководството на СДВР са изпратени писма с уведомителен характер, съдържащи информация, че на 16.11.2023 г. по време на футболната среща на националния стадион “Васил Левски” между националните отбори на България и Унгария, се подготвя провеждане на протест под надслов “Оставка на БФС! Обединен протест”. Очаквано е участие в проекта на привърженици на различни футболни клубове от цялата страна. По предварителна информация от организатора на протеста, е предвидено и присъствието на около 3000 унгарски привърженици. В изпратените писма, адресирани до БФС, ръководството на СДВР изразява мнение и готовност както за съдействие по компетентност относно провеждането на футболната среща с различен час от първоначално заявения в гр. София, така и при евентуално преместване на футболната среща на друго лицензирано спортно съоръжение на територията на страната. В СДВР не е придобита информация, касаеща ескалиране на напрежението, евентуални бунтове и нарушаване на обществения ред.

- Каква превантивна  работа е свършил отделът за борба с футболното хулиганство към ДНСП? Имало ли е информация за очаквано напрежение? Какви проверки са осъществени за предотвратяване на провокации? Има ли подписани предупредителни протоколи от страна на различни представители на фенски организации  и колко са те?

Изготвяне на план-възстановка на силите и средствата от МВР, ангажирани в специалната полицейска операция по охрана на обществения ред преди, по време на и след провеждането на футболната среща в заявения протест.

Организация за обмен на информация и оперативно-издирвателни мероприятия за набиране на допълнителни данни между МВР, БФС, УЕФА;

Работна среща с представители на БФС, Унгарската футболна федерация и СДВР с цел обезпечаване на сигурността и безопасността на унгарските привърженици на територията на град София;

Постоянен информационен обмен с НФИЗ - Унгария във връзка с промените на мястото и формата на провеждане на квалификационната среща;

Координация със СДВР за необходимата организация относно охраната на заведението, в което привържениците от Унгария ще наблюдават спортната среща;

Обмен на информация с Румъния, Сърбия и Гърция относно нагласи и намерения на чуждестранни привърженици да пътуват до България с цел присъединяване към протеста;

Координация с ГДНП, СДВР и областни дирекции на МВР относно преминаването на чуждестранни привърженици през територията на съответните областни дирекции;

Организация за получаване на информация за пътувания на привърженици с цел участие във вече обявения протест, като в случаите на организирано пътуване са осигурени съпровождащи екипи в координация с ОДМВР.

Липсват данни за подписани предупредителни протоколи от страна на различни представители на организации на фенове на футболни отбори.

- Има ли запис на сбиването между агитките на Левски и ЦСКА, за което твърдите, че е началото на провокацията и повод МВР да отвърне със сила? Колко от задържаните са съпричастни с хвърляне на камъни и запалителни вещества? Колко досъдебни производства за хулиганство са образувани и има ли вече наказани?

Структурите на МВР не разполагат с видеозаписи от сбиване между привърженици на футболните клубове Левски и ЦСКА по време на протеста срещу ръководството на БФС. Преди и по време на протеста от служители на СДВР са задържани 38 лица за съпричастност към извършени противообществени прояви. Образувани са 5 досъдебни производства, както и едно следствено дело.

- Във връзка с назначената по Ваша заповед комисия от служители на дирекция “Инспекторат” и Главна дирекция “Национална полиция”, която извършва проверка на действията на служителите на министерството при организацията, подготовката и изпълнението на мероприятията по осигуряване охраната на обществения ред по време на проведения на 16 ноември 2023 г. протест срещу ръководството на Българския футболен съюз, моля да ми предоставите писмен отговор на следния въпрос: Какви специфични дейности ще извършва комисията? В какъв срок можем да очакваме резултати от нейната проверка?

Към настоящия момент се извършва следното:

Изследва се законовата, подзаконовата и вътрешноведомствената нормативна уредба, регламентираща дейностите - предмет на проверката;

Изискани са и се анализират изготвените документи във връзка с конкретното мерпориятие - планове, заповеди, графици, справки, анализи, преписки, образувани във връзка със задържането на лица, докладни записки и др.;

Предоставени са на комисията относими към проведеното охранително мероприятие публикации, репортажи и видеоматериали, публикувани в медиите и в интернет.

Изискани са и е създадена организация за преглед на предоставени от Столична община и структурите на МВР видеозаписи, заснети в района на събитията;

Продължава провеждането на беседи и приемането на писмени сведения от ръководни и други служители на МВР;

Проверяват се проведените инструктажи, дадени разпореждания с акцент употребата на физическа сила и помощни средства, изпълнение на задачите и др.

Изискана е информация от структурите на МВР за всички получени сигнали, касаещи осъществено полицейско насилие;

Изискани са и са прослушани подадените по радиоефира разпореждания на съответните ръководители и докладите на участниците в охранителното мероприятие;

Изискана е и се обработва информация и материали, относими към предмета на проверката, от областните дирекции на МВР, от които са придадени сили и средства на СДВР за участие в охранителното мероприятие.

Резултат от проверката се очаква до края на месец януари 2024 г.

- Какви мерки и действия са предприети, за намаляване на случаите на полицейско насилие от служителите на МВР след инцидентите по време на антиправителствените протести от 2020 година?

След установена необходимост от промяна в правилата за носене на идентификационни знаци от полицейските служители, през 2021 е променена Инструкцията за вида на личния знак. Служителите на МВР вече имат задължение да поставят индивидуалните си идентификационни номера както върху определеното за сезона униформено облекло, така и върху връхното униформено облекло, включително и на специалното оборудване.

През 2021 специално създадена работна група изготвя два плана - План с теоретични и практически знания за повишаване нивото на професионална компетентност на служителите при изпълнение на задачи, свързани с опазване и възстановяване на обществения ред, както и тактика за действие на полицейските структури при охрана на мероприятия и правомерно използване на помощни средства за обучение на служители на ръководни длъжности (1) и на изпълнителни длъжности (2) на Жандармерията, СДВР и ОДМВР. За тяхното изпълнение са проведени учебни занятия през 2022 и 2023 г. Периодично се провеждат практични и теоретични обучения по отношение на тактическите действия при охрана на мероприятия.

- Какви са конкретните решения, взети от споменатата от Вас работна група, свързани с установяване на ред за комуникация с журналисти във връзка с мероприятия с масов характер, както и мерки за тяхната безопасност? Бихте ли предоставили разяснение на твърдението си, че “в хода на проведените срещи е изразено становище от представители на медиите, че носенето на отличителни знаци, разкриващи професионална принадлежност е предпоставка да бъде упражнен натиск върху мирогледа и собствените им убеждения”?

Дейността на работната група е финализирана с изготвен План за действие по препоръка на ЕК за гарантирането на сигурността на журналисти и други медийни специалисти в ЕС. [a]

- Колко са наранените полицаи? Какви са причините за нараняванията? Използвани ли са защитни средства от наранените полицаи? Колко граждани са пострадали? Колко са задържани?

По време на протеста наранявания са получили 33-ма служители на МВР, въпреки използваните защитни средства, каски, оборудване и облекло. Срещу органите на реда са използвани сълзотворен спрей, стъклени бутилки, кенчета от бира и безалкохолни напитки, камъни, клони от дървета, пътни знаци, павета, метални тръби изкъртени от тротоарите, пиротехнически изделия и други предмети.

По време на протеста са пострадали 19 граждани.

Задържани са 38 лица.

- Какво е наложило използването на водно оръдие? Постигнати ли са резултати от използването му?

По време на протеста срещу ръководството на БФС е използвана водометна машина, тъй като около 18:25 ч. на мястото на обявения протест напрежението ескалира. Голяма част от протестиращите фенове започват да разместват, нарушават целостта и преодоляват изградените метални заграждения, като се опитват да преодолеят полицейския кордон. Започват да хвърлят върху полицейските служители пиротехнически изделия, стъклени бутилки, камъни и други тежки предмети, с което са застрашени здравето и животът на служителите на МВР, присъстващите журналисти, протесритащите и случайно преминаващите граждани. Действията на феновете преминават в грубо нарушаване на обществения ред, започват да рушат общинско и частно имущество, изваждат тротоарни плочки и павета, чупят антипаркинг колчета и знаци, увреждат паркирани автомобили. След многократни предупреждения и разпореждания, отправени от високоговорящо устройство от екипажа на машината, оборудвана с водно оръдие, спрямо протестиращите е използвана помощно средство с контролирана водна струя, като същата е работила много пъти под пълната и мощност и е насочена над протестиращите, с цел запазване на живота и здравето им, при спазване на всички нормативни изисквания.

- Какви задачи са поставени на подразделенията и служителите при планирането на операцията? Как се организира взаимодействието между различните подразделения? Кой е разрешил използването на маски от полицейските служители? Кой управлява силите и средствата на място на протеста?

Конкретните задачи на участващите подразделения, както и на служителите, пряко ангажирани в специализираната полицейска операция са поставени съгласно изготвения план-разстановка и в изпълнение на действащите нормативни документи. За координиране на действията е назначен Временен оперативен щаб. Проведен е инструктаж на ръководителите, които са провели такъв на служителите. От извършения строеви преглед е установено, че всички служители са били с разпоредената за сезона униформа, с отличителни надписи и индивидуални идентификационни номера. От отчетите на ръководителите няма докладвани случаи за служители, които са носели маска. При употреба на защитно облекло служителите използват единствено шапки тип “боне” с цел удобство и хигиена при поставяне на каските.