„Бях бит от маскирани полицаи, удариха ме в гръб. Паднах на земята и когато започнах да се изправям, получих удар и усетих, че ми се пукна главата.”

Това разказа тази сутрин пред Нова тв репортерът на „Мач Телеграф” Николай Парашкевов, който уточни, че е бил на протеста срещу БФС в четвъртък с бадж.

По думите му обаче много трудно ще бъде доказано, че служител на полицията го е ударил.

„Едно от основните неща, които трябва да бъдат питани – защо много от полицаите нямаха отличителни знаци, които да ги легитимират по някакъв начин”, настоява да разбере той.

И двамата гости в тв студиото тази заран твърдяха, че с нищо не са предизвикали агресията срещу себе си.

Марио Сулев бил бит от полицията в бар, в близост до протеста. (МВР вече излезе с версията, че е преследвало до въпросния бар тези, които са подпалили буса на Жандармерията, изгорял напълно. Именно след подпалването извършителите се оттглили по "Гурко" счупили прозорец на спортното министерство и във въпросния бар се омесили с невинните клиенти - е версията на полицията, б.р.).

Той наскоро се прибрал в България и е обиден от начина, по който бил посрещнат.

„Бях в заведението, гледахме мача с приятели, около петима-шестима души, когато изведнъж влязоха с палки и сълзотворен газ, караха наред”, обяснява той.

Мъжът стоял в зимната градина, когато бил напръскан със сълзотворен газ още с влизането на униформените.

„Не виждах абсолютно нищо. Около мен само чувах: „Не - спрете, спрете”, допълва Сулев.

Той тврди, че отишъл до бара на заведението, за да му бъде оказана помощ след напръскването със сълзотворен газ:

„Барманката ми помагаше, когато изведнъж усетих, че ме удрят в гръб с палка. Докато си стоя с ръце на лицето на бара... Чух поредната лъжа - че хората, които са трошили министерството, са били в този бар и затова са влезли и са били. От моите приятели нямаше човек, който да е хвърлил и стотинка дори”, подчерта Марио.

(Дословно същото твърди и единственият досега официално обвиняем от прокуратурата за подпалването на буса, който казва, че не е хвърлил "и прашинка", б.р.).

Според него министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка.

На същото мнение е и Парашкевов, който определи поведението на Калин Стоянов, който беше на кино по време на погрома в столицата, като „несериозно”.

„Не може София да гори, в центъра ѝ 6000-7000 души да са в жестоко стълкновение, да летят колчета, бутилки и да горят полицейски бусове, а той да казва, че не намира за странно, че не е бил там. Не може да не е там”, преценява репортерът в „Мач Телеграф”.

Сулев заяви, че ако е на мястото на силовия министър, не би се погледнал в огледалото. „И бих подал оставката си веднага”, подчерта той. И уточни, че си е изкарал медицинско и ще си търси правата по съдебен път.

Потърпевшите мъже обясниха, че донякъде приемат тезата на униформените, че няма как в напрегната ситуация да бъде направена разлика между подпалвач и мирен гражданин с бира в ръка, например.

„Казват, че трябва да противодействат на безредиците – добре. Но, когато имаш паднал човек – удари го в крака, в гърба или ръката. Защо трябва да го удряш по главата? Ако мен ме бяха ударили 5 см по-надолу, можеше и да не водим този разговор”, добави Парашкевов, който твърди, че не се е съпротивлявал.

Призова потърпевшите да отправят колективен иск.

„Българите сме талантливи. Имаме потенциал и нека развиваме футбола и държавата си, а не да бием хора, които са преценили, че искат да се приберат в родината си и да се развиват тук”, каза Сулев, който наскоро се е прибрал от Швеция.

Служител на Жандармерията: Бях на първа линия, удариха ме с камък в интимната област 

След сигналите и кадрите с полицейско насилие, своята гледна точка изказа и Дирекция “Жандармерия". И как отговаря на обвиненията за неправомерно използвана сила срещу граждани - отново в ефира на Нова тв.

„Аз бях на първа линия и още в началото бях ударен с камък в интимната област. Паднах на земята, един от колегите ме видя и ме издърпа назад”, каза мл. инсп. Александър Върбев.

След протеста той е хоспитализиран за два дни. 

„Лично аз не съм станал свидетел на полицейско насилие. При активния способ за изтласкване на тълпата, ние не сме оказвали никакво физическо съприкосновение с протестиращите. Ние лично, в самата вечер не сме имали сблъсъци с протестиращите. Не съм изгледал всичките видеа, попаднах на някои, в които нямаше полицейско насилие”, посочи инсп. Панов, дирекция „Жандармерия”.

Инсп. Николов заяви, че се разграничават от действията на насилие, каквито се виждат на кадри от камери и телефони. Той и колегите му ги осъждат и настояват онези, които са упражнили насилие, да бъдат разкрити и наказани.

„Искам да подчертая, че в нашата служба ежемесечно има обучения и се стремим да спазваме правилните тактически и законосъобразни действия. Точно в тази вечер мисля, че си свършихме работата в максимално добра степен. Ние не може да говорим от името на колегите, които са го извършили това нещо.

Ние сме тук да разкажем за нашите действия и за всичко, което се случи срещу нас. Показваме и част от оборудването, което е пострадало - каските, щитовете. На всеки един служител на Дирекцията има надпис „Жандармерия”, съобщи ст. инсп. Русков. 

От Дирекцията отричат да е имало служители на протеста, които не са били обозначени. По думите им всеки униформен има номер.

„Всички имат индивидуални предпазни средства. Всяка служба има човек, който има индивидуална камера и прави записи постоянно по време на протеста”, допълни той.

„Трябва да стане ясно на всички - водометната машина е най-безболезненото помощно средство, което може да използва МВР. Водната струя оказва единствено и само психическо въздействие срещу протестиращите. Идеята е те да се отблъснат само от вида на водата, за да няма съприкосновение между полицаите и протестиращите. Тя беше използвана на 1/3 от максималната ѝ мощност”, категоричен бе ст. инсп. Русков.