Би Ти Ви пусна тази сутрин поредния разказ на невинно пострадал по време на стълкнованията между агитки и силите на реда миналия четвъртък. Този път - близо седмица след инцидента, разказва 19-годишно момиче, което твърди, че е бито от полицаи на протеста срещу Българския футболен съюз миналия четвъртък.

То обяснява, че е станало жертва на брутална агресия от страна на четирима полицаи в градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, докато се опитвало да си тръгне от протеста. Или по-точно - опитвала да избяга о тбаталните сцени.

"Всичко стана много бързо. Те просто бяха във всяка една улица, отвсякъде се чуваха викове и крясъци и всичко беше някакъв пълен хаос, който ни изплаши и ние искахме да си тръгнем възможно най-бързо - просто ме нападнаха. Четирима“, разказва младата жена.

(Според обясненията на СДВР, които дадоха в първата сутрин след ексцесиите, цел на полцията е била агресивинте агитки, които в този момент вече палят контейнери и взривяват бомби, да не се разпръснат безконтролно по малките улички, а да бъдат "тампонирани" - бел. ред).

„Просто ме събориха на земята, удряха ме. После ме накараха да стана, при което аз станах и пак ме удариха - с палки, с ритници“, споделя момичето.

И още:

„Обиждаха ме и ми говориха. Дори още докато ме бият, ми обясняваха защо ме бият - че ще ме ритат нарочно в корема, за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е била тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, а дори и да родя - да не ги видя живи“, добави тя.

Момичето помни ударите и думите на униформените, но не помни колко време е продължило, не знае и дали някой се е опитал да ѝ помогне.

„На мен ми се стори много. Не помня да е имало някой около мен, през повечето време просто не виждах. Само ги чувах и усещах как ме боли.

Те ме вдигнаха и ме оставиха на една пейка с други хора, които бяха пострадали по същия начин. Абсолютно невинни, неможещи да се защитят хора“, разказва момичето.

Тя ги молела за Бърза помощ или поне за вода, ...

"...  защото около мен имаше хора буквално с отворени глави. Бях в шок, не знаех какво да кажа, просто ги молех за Бърза помощ и за вода поне."

"После просто ни казаха да станем, вкараха ни в един бус и ни закараха в районното."

Освен това в районното се притеснила, че била оставена сама с всички мъже.

Но пък дошъл и й се представил насилникът й:

„Оставиха ни просто ей така в коридора, после започнаха да влизат хора, беше някакъв пълен хаос. Нямаше разпит, един от полицаите дойде при мен и каза, че той ме е бил и започна да говори точно това - че ме е ритал, за да нямам деца, да не мога да родя. ако имам късмета да родя, да не ги видя живи. Гледаше ме в очите и ми обясняваше.

Аз просто го помолих да видя майка си, защото се бях притеснила за нея. Той продължи и за нея - каза ми да я видя студена, да я пипна, да не мога да я видя, като излезна от районното дори да не я видя, тя вече да е умряла”, твърди момичето.

На въпроса защо е това цялото нещо към едно момиче, той кълнял.

След като отново чува обидите, следват и нови закани.

„Той ми каза, че ще ме качи горе и ще ми избие зъбите и каза, че ще ме смачка. Аз не знаех какво мога да направя, просто го гледах и чаках да свърши“, казва девойката.

Момичето твърди, че е закарано до „Пирогов“, но след прегледа отново е върнато в районното (вероятно задължителния преглед, преди някой да бъде оставен в ареста, б.р.).

„Те ме закараха в „Пирогов“ и после отново ме върнаха в районното. Боляха ме ребрата, кръста, не можех да сядам. И това е - помня една болница, бях много, много изплашена. Държаха ме до сутринта, след това просто ми казаха да си ходя и това е - аз си тръгнах“, казва момичето.

Връщането й у дома обаче не й донесло спокойствие, защото стените на дома ѝ оттогава се превръщат в затвор.

„Боли ме, но по-скоро повече ме е страх. Страх ме е, понеже той беше много описателен в това, което ми каза. Страх ме е да не го направи и го сънувам просто, не мога да спя, сънувам го като кошмар и някак си все едно ми се сливат дните и много ме е страх.

Не искам да излизам, имам чувството, че винаги ще може просто да ме намери, да ми направи това, което ми каза, че ще ми направи. Страхувам се за живота си“, коментира младата жена.

Не е ясно дали служителите на реда, които са нападнали 19-годишното момиче, са идентифицирани, пояснява бТВ.

На запитване от Клуб Z днес от Софийската районна прокуратура отговориха, че вчера е подден сигнал при тях от жалбоподателка, която отговаря на изнесеното в медиите. Започнала е прокурорска проверка.

Както вчера и Клуб Z писа, досега МВР отчете няколко вътрешни проверки. По думите на директора на столичната полиция Любомир Николов вчера - по едната трима полицаи са подведени под дисциплинарна отговорност и са временно отстранени, срещу други двама проверката тече.

Вчера в кратко изявление вътрешният министър Калин Стоянов каза:

"Справихте се перфектно!"

По темата със събитията от четвъртък се водят и две досъдебни производства срещу полицаи от прокуратурата. 

Калин Стоянов: Ще бъде разпитана в СДВР

Още днес въпросното момиче ще бъде прието и разпитано в СДВР. 

"Ще обясним на комисията за този и други случаи. Оставили сме телефон на шефа на СДВР", заяви на влизане в парламента за изслушване в ресорната комисия вътрешният министър Калин Стоянов. 

Той подчерта, че за протеста на полицаите в подкрепа на МВР, който тече пред Народното събрание, разбрал от медиите.

"Не бива то (МВР) да бъде боксова круша. Искам да успокоя колегите, че съм един от тях и могат да работят спокойно", добави Стоянов, цитиран от бТВ.