Депутатите приеха промените в Конституцията, шестите такива, на трето гласуване. То се извърши поименно, като всеки депутат ставаше от място и казваше своята воля - "за", "против" или "въздържал се". 165 депутати гласуваха "за",  71 "против" ,1 "въздържал се" (Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България").

В началото Никола Минчев ("Продължаваме промяната - Демократична България") изчете промените в основния закон, приети вчера на второ четене (какви - виж в линка долу).

Най-важните от тях касаят съдебната реформа - самоуправление на съдиите, контрол над прокуратурата, отнемане на правомощия и намаляване на мандата на главния прокурор. Ограничават се и правомощията на президента при назначаване на служебно правителство.

Дебати нямаше. От "Възраждане" и БСП поискаха гласуването да се предава по БНТ и БНР, но това не бе прието.

"За последните 30 години това е най-голямата стъпка, която прави България към това да е европейска, демократична и правова държава. Приетите промени са по-добри от внесените, което стана възможно благодарение на диалога".

Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов. Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов сега трябва да се променят закони, след това да бъдат взети трудни и важни кадрови решения.

"Едва тогава ние ще можем да смятаме, че сме създали предпоставки за разграждане на корупционния модел", каза още Иванов.

Днес е исторически ден за България. Това каза и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Промените в Конституцята по отношение на съдебната реформа, подкрепени сега и от ДПС, и от ГЕРБ, са много по-радикални от това, което същите две партии бламираха преди 8 години.

"Много съм доволен от успеха. Съдебната система е ясно, тази реформа е изключително важна", коментира днес Пеевски, който видимо промени отношението си към съдебната реформа, след като бе санкциониран по "Магнитски". Позицията на ГЕРБ за съдебната реформа също се промени, след като Владислав Горанов бе санкциониран по "Магнитски".

"Това, което бяхме поели като ангажимент - да подкрепим, от 69 – 69 депутати сме го свършили, така че сме изпълнили ангажимента си, каза и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това, което от този момент нататък е изключително важно и за което също се събрахме навремето, е бюджетът", отбеляза.

"Аз съм много щастлив от това, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство за справедливост, липса на чувство на законност, днес можем да кажем, че тези правила се смениха", коментира Кирил Петков  ("Продължаваме Промяната - Демократична България"), макар това да се шестата поправка в оосновния закон за тези гоодини.

"Това ни дава надежда, че сега със следващите стъпки, които няма да са лесни, ще стигнем дотам, където всички ние бленуваме като българи да сме - една справедлива европейска държава", допълни Петков.

Той коментира още, че следващата стъпка са регулаторите и органите, чиито правила за попълване залегнаха с промените в Конституцията. Петков бе категоричен, че те трябва да се попълнят с качествени кадри.

"Рамката е сложена по правилния начин, сега ако има хора с голям професионализъм, които да заемат тези позиции, аз вярвам, че промяната ще е необратима", добави Петков.  

От всички вреди, които сглобката нанесе на държавата досега, промяната в Конституцията е най-голямата вреда, коментира и лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

Тя посочи, че с двойното гражданство за депутати и министри се предава българският национален суверенитет.

"Вече официално могат да ни управляват чужди граждани. Съдебната реформа не цели никаква справедливост и независимост в съдебната система. Разпределиха си и порциите в съдебната система. ДБ и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота във ВСС, ДПС получават една политически зависима прокуратура, където по-голяма част от прокурорите ще се избират от Народното събрание. Бойко Борисов получава едно голо обещание, че те ще го пазят докрай, това представлява съдебната реформа", обобщи Нинова. 

Според нея с тези промени задкулисието и паралелната държава са се окопали още по-дълбоко.

"Следващата стъпка са регулаторите, които ще бъдат разпределени на три по политически принцип за следващите пет или седем години. Отвориха вратичка за преговори с президента", коментира лидерката на БСП.

Тя изтъкна, че  в окончателно приетия текст е записано, че правомощията на служебния кабинет "могат" да се ограничават със специален закон.

"Това е отворена врата към президента за преговори", добави тя и коментира, че никой не е разбрал кой е добавил думата "мога". 

(Всъщност, конституционалистите още в комисия предупреждаваха, че ако текстът е императивно записан, ще падне в КС, защото не може със закон да се ограничават правомощията на конституционно уреден орган, б.р.)

"От самото начало БСП е единствената партия, която стои на твърди позиции за промяна на модела на управление на държавата, която промяна минаваше през промяна на Конституцията", коментира Нинова и заяви, че "това не е промяна, това е подмяна".