Ден, след като стана известно къде се намира в момента руският опозиционер Алексей Навални - преместен е в един от най-суровите и отдалечени затвори в Русия, в профила му във Фейсбук се появи тази публикация:

Аз съм вашият нов Дядо Мраз. Е, какво? Имам кожух, шапка ушанка, скоро ще ми дадат валенки (ботуши от плъст - бел.пр.), за 20-те дни на прехвърлянето ми порасна брада. Е, елени няма, но има огромни, пухкави, много красиви овчарки.

А най-важното е, че сега живея зад полярния кръг. В селцето Харп в Ямала. Най-близкият град носи красивото име Лабитнанги. 

Не викам "Хо-хо-хо", но казвам "Ох-ох-ох", когато гледам през прозореца навън, където отначало е нощ, после вечер, после отново нощ. Двадесетте дни на "етапа" (придвижване с конвой, под охрана - бел.пр.) бяха доста уморителни, но все едно - настроението ми е отлично, както се полага на Дядо Мраз.

Докараха ме в събота вечер. А пътувахме толкова предпазливо и внимателно и по странен маршрут (Владимир-Москва-Челябинск-Екатеринбург-Киров-Воркута-Харп), че и не се надявах някой ще ме намери тук поне до средата на януари.

Затова много се изненадах, когато вчера отвориха вратата на килията с думите: "При вас е дошъл адвокат". Разказа ми, че сте ме загубили, а някои дори са страдали. Много ви благодаря за подкрепата!

Поне засега не мога да ви развличам с разкази за полярната екзотика, защото нищо освен килията си не съм видял. А през прозореца ѝ се вижда само близката ограда. Е, ходих и на разходка. Дворът за разходки е съседната килия, малко по-голяма от моята, на пода ѝ има сняг. И конвоя видях, не такъв, като в централна Русия, а като на кино - с автомати,  с топли ръкавици, с ботуши от кожа и кече. И с онези красиви пухкави овчарки. Изобщо, не страдайте за мен. Всичко ми е наред. Ужасно се радвам, че най-накрая пристигнах. Отново благодаря на всички ви за подкрепата. Честити празници!

И тъй като съм Дядо Мраз, навярно ви интересува въпросът с подаръците. Но аз съм Дядо Мраз на специален режим, затова подаръци ще получат само тези, които са се държали много лошо.