Украйна отново беше подложена на руски атаки с дронове. Световните медии съобщават за експлозии в Киев и Харков, както и за жилищни сгради в пламъци.Украинските военни са унищожили 21 от общо 49 дрона, изстреляни тази нощ от Русия, предаде Ройтерс, като се позова на военновъздушните сили в Киев.

Повечето руски дронове са били насочени към предните украински отбранителни линии, както и към граждански, военни и инфраструктурни обекти в Харковска, Херсонска, Николаевска и Запорожка области, допълват противовъздушните сили.

Украйна обяви, че 28 души са пострадали, а щети са нанесени на 12 жилищни блока, болници, хотел и детска градина.

„Един от ударите е по хотел в центъра на Харков. Ударът е бил нанесен приблизително на 12-ия етаж. Но хората тук са успели да се скрият в убежището, защото първият удар е уцелил друго място. Така че в хотела само двама души бяха леко ранени. Ударена е и детска градина, която е разрушена напълно. Жилищните сгради около нея бяха засегнати от ударната вълна и са сериозно повредени”, заяви губернаторът на Харков Олег Синегубов.

Нападенията са отговорът на Русия след вчерашната украинска атака срещу Белгород, тя няма да остане ненаказана, обяви Москва, и обвини Киев в „акт на преднамерен тероризъм“.

Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород.

Броят на загиналите е 22-ма души, съобщи днес губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс. Ранените са 111.

"Всички организатори и изпълнители на това и други престъпления на Киев ще бъдат наказани. Призоваваме всички отговорни правителства и международни органи решително да осъдят тази брутална терористична атака, извършена с касетъчни боеприпаси, които са забранени в повечето западни страни", каза Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин.

Броят на загиналите при най-мащабното руско въздушно нападение срещу Украйна в събота вече е 39 души, като спасителните екипи продължават да търсят оцелели под руините, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Общо повече от 120 града и села в Украйна пострадаха само от вчерашната руска атака. Много важно е да окажем необходимата подкрепа за тези, чиито домове бяха разрушени от терористи", допълни Зеленски.

При атаките срещу Харков през вчерашния ден са ранени 21 души, а 11 са откарани в болница.

През изминалото денонощие имаше 54 военни сблъсъка между украинската армия и руските окупатори, съобщи днес Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от „Гордон“. Според неговите данни украинската отбрана е унищожила за денонощието около 960 от агресорите.