България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан.

Това заяви в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод австрийското "не" за приемането ни в Шенген по най-важните за нас граници - сухопътните. Както е известно, Виена постави условие пред България и Румъния - "да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия".

Ангажиментът на страната ни касае задължения по Дъблинския регламент - отговорности на държавата по първо влизане в Европейския съюз, уточни днес Калин Стоянов. (Страната по първоначалната регистрация е отговорна за бежанците и биват връщани в нея, б.р.)

"България няма и не може да приеме лица, за които не е отговорна. Няма абсолютно никакво място за притеснение. Всичко е в рамките на обичайния прием за последните няколко години", увери Стоянов.

В същото време Австрия говори за около 3000 души, които иска да приемем обратно. Преди ден от Министерския съвет разпространиха справка, според която за цялата 2023 г. Австрия ни е върнала едва 113 мигранти. "Заявените входящи трансфери от Република Австрия към Република България за 2023 г. са 193, като реално осъществените от тях са 113", пише в справката на правителството, изготвена от Държавната агенция за бежанците.

Петдесет и пет от осъществените трансфери от Австрия до България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между двете страни. По националност мигрантите са: 69 сиирйци, 24 афганистанци, 17 мароканци, 1 без гражданство и по един от Иран и Турция.

На този фон припомняме, че от януари до ноември 2023 г. у нас са задържани общо 18 008 граждани на трети страни според последните данни на МВР за миграционната обстановка в страната. От ведомството отбелязват, че спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2022 г. (15 605) се отчита 15,4 % увеличение.

Днес Калин Стоянов определи ситуацията на българо-турската граница през последните 4-5 месеца като изключително спокойна.