За цялата 2023-та година Австрия ни е върнала едва... 113 мигранти.

Това показва справка на Министерския съвет, изготвена във връзка с множество медийни запитвания за прилагане на Регламента от Дъблин. Той предвижда приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които страната ни е отговорна.

Данните са от Държавната агенция за бежанците към МС.

„Заявените входящи трансфери от Република Австрия към Република България за 2023 г. са 193, като реално осъществените от тях са 113“, пише в справката на правителството.

Петдесет и пет от осъществените трансфери от Австрия до България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между двете страни.

По националност мигрантите са: 69 сиирйци, 24 афганистанци, 17 мароканци, 1 без гражданство и по един от Иран и Турция.

На този фон припомняме, че от януари до ноември 2023 г. у нас са задържани общо 18 008 граждани на трети страни според последните данни на МВР за миграционната обстановка в страната. От ведомството отбелязват, че спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2022 г. (15 605) се отчита 15,4 % увеличение.

Повод за медийните запитвания до правителството е изявлението на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който в петък заяви, че трябва да има "видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС“, за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген. Както и че двете страни трябва да приемат бежанци, "особено от Афганистан и Сирия".

По-рано от Министерския съвет посочиха, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан.

Страната има ангажимент да приема обратно хора, регистрирани у нас като търсещи международна закрила.