С "промотиране на българските приоритети във Вашингтон" от "Продължаваме промяната" най-сетне взеха отношение по запитванията, в т.ч. на Клуб Z, за сключения с американска лобистка компания договор за 100 000 долара с валидност няколко месеца.

Днес рано сутринта от партията разпратиха кратък коментар по темата, буквално в няколко изречения. Тя гласи:

"В края на миналата година ПП "Продължаваме промяната" сключи договор с една от най-авторитетните лобистки фирми в САЩ.

Целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на Съединените Американски Щати (правописът е запазен, б.р.).

"Продължаваме промяната" сключи този договор абсолютно прозрачно, спазвайки всички законови рамки в България и САЩ.  Увеличаване на инвестициите в България, укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво, е важна стъпка за промотиране на българските приоритети във Вашингтон."

Както Клуб Z писа, на 22 декември миналата година ПП е сключила договор с американската лобистка компания "Манатос & Манатос" (M&M) на стойност 100 000 долара. Срокът му е 29 февруари. Плащането по него е на два транша от по 50 000 долара, като първото е направено с подписването, а второто трябва да е на 1 февруари.

Формално лобистите ще трябва да работят за добрите българо-американски отношения. Описани са няколко аспекта от работата на M&M: популяризиране на редица аспекти от двустранните отношения между САЩ и България пред високопоставени US лица - политици, влиятелни при формулирането на политиката на САЩ; съдействие за осигуряване на срещи с високопоставени американски политици в администрацията и в Конгреса; анализ и насоки на политиката на САЩ по въпроси от значение за България.

Така и не става ясно обаче за какво точно е този договор, особено в контекста на това, че в началото на март ПП-ДБ трябва да "сдаде" управленския мандат на ГЕРБ.

Под "спазвайки всички законови рамки в България" ПП визират появилите се питанки - отговаря ли харченето на 100 000 долара на законовите изисквания за това как партиите могат да използват субсидията си. 

Законът за политическите партии, в който е указано за какво се харчи партийната субсидия, не е изчерпателен по въпроса. А и досега не е известно друга политическа сила да е плащала за US лобисти (регламентирана в Щатите дейност) и въпросът да е бил повдиган на законово ниво у нас. Според ЗПП "политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи". Договорите, в т.ч. за реклама, трябва обаче да се публикуват.